Het Europees Parlement heeft een behoorlijke track record met onzinnige en nutteloze uitgaven, maar een kantoorpand in het Duitse Straatsburg spant toch wel echt de kroon. Iedere maand wordt er € 1,9 miljoen aan huur, plus onderhoud, betaald voor het kantoorgebouw genaamd ‘Osmose’, terwijl de locatie slechts vier dagen per maand geopend is.

Peperduur kantoorgebouw in de ’Europese hoofdstad’ Staatsburg

Volgens Europese beleidsmakers zou het nieuwe kantoor van 15.000 vierkante meter werkruimte bieden aan ambtenaren en politici, maar in werkelijkheid is het een geldrovende operatie zonder functie. De deuren van het pand zijn slechts een aantal dagen open, terwijl de huur- en onderhoudsprijzen niets minder dan astronomisch zijn.

Volgens De Telegraaf poogt de Franse overheid het kantoorpand te slijten aan de EU-instelling. Hierdoor willen ze Straatsburg behouden als ’Europese hoofdstad’. Het Europees Parlement gaat het pand huren van Parijs voor € 700.000 per jaar huren. In mei van dit jaar werd al bekend dat “hooggeplaatste EP-leden” een aanbod van de Franse premier Elisabeth Borne overwogen om het kantoorpand, op steenworp afstand van de vergaderzaal van het Parlement in Straatsburg, “tegen bodemprijzen” te huren.

kantoorpand

Foto: Art Build | Oslo Architectes

€ 1,9 miljoen voor vier dagen. Dat kan toch niet? Nou, kennelijk wel. Het pand wordt momenteel voornamelijk uitsluitend bezocht voor vergaderingen. Uiteraard is niet iedereen het in het Europees Parlement eens met de manier waarop dit EU-kantoorgebouw wordt ingezet. Socialisten binnen de Europese instelling willen een stokje steken voor de dure verhuizingen tussen Brussel en Straatsburg.

Rol van Oekraïne

Volgens de Letse Europarlementariër Nils Ušakovs loopt niet alleen de huur en het onderhoud hoog op in de kosten. “Het Parlement zal het gebouw op huurbasis verwerven voor een periode van 99 jaar. Huur, schoonmaak en beveiliging kosten de EU volgens onze inschattingen 1.919.000 euro per jaar”, aldus Ušakovs. “Dit is exclusief de bouwkosten om Osmose aan te sluiten op het bestaande parlementsgebouw”

Bovendien komt de beslissing op een bijzonder moment. Brussel wil namelijk meer geld krijgen van alle lidstaten. Het streefbedrag? In totaal € 66 miljard. De Europese Commissie beweert dat dit extra budget nodig is voor Oekraïne en als gevolg van oplopende kosten, waaronder inflatie, op het Europese continent.