Uit een baanbrekend onderzoek van OxFam en US Environmental Protection Agency blijkt dat twaalf miljardairs samen per jaar net zoveel CO2 uitstoten als 2,1 miljoen huishoudens. Alles bij elkaar stoten de huishoudens en miljardairs samen 17 miljoen ton aan CO2 uit.

Twaalf miljardairs stoten jaarlijks zoveel uit als 2,1 miljoen huishoudens

Iedereen probeert zijn of haar steentje zoveel mogelijk bij te dragen als het gaat om uitstoot reductie. CO2, stikstof en klimaat, het zijn onderwerpen die in de politiek bij veel partijen hoog in het vaandel staan, en is bij de linkse partijen één van de belangrijkste thema’s deze verkiezingen.

We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat Nederland wel degelijk bezig is met het klimaat. Zo douchen we allemaal significant korter ten opzichte van vroeger, is tegenwoordig bijna iedereen voorzien van zonnepanelen op hun woning en is het aantal elektrische auto’s met zeker de helft toegenomen. Dat bewustzijn is vanzelfsprekend een goede zaak, maar valt allemaal in het niet bij het feit dat miljardairs er qua uitstoot genadeloos overheen klappen, en dat in die zin de besparing van de burger een druppel op een gloeiende plaat lijkt.

Uit het onderzoek van OxFam en US Environmental Protection Agency, gepubliceerd door de Britse krant The Guardian, blijkt namelijk dat de twaalf allerrijksten van deze planeet samen zorgen voor een hogere uitstoot dan die van 2,1 miljoen huishoudens. Die uitstoot komt voort uit hun persoonlijke consumptiepatroon. Superjachten, vliegreisjes, extravagante wagenparken en megalomane villa’s, het is allemaal een sterke wissel wat betreft het klimaat. De uitstoot is ook voor een deel te verklaren aan hun zakelijke belangen en investeringen.

Uitstootkoning Carlos Slim

Ter vergelijking: voor het opwekken van al die energie zijn 4,6 kolencentrales per jaar nodig, een funest verschijnsel. In totaal gaat het om 17 miljoen ton aan CO2, zoals gezegd zijn dat de twaalf miljardairs en de 2,1 miljoen huishoudens samen.

Maar welke miljardair stoot dan het meeste uit? Die twijfelachtige eer gaat naar Carlos Slim, de 83-jarige Mexicaans-Libanese telecomgigant, één van de grote namen achter Telmex, het grootste telecommunicatiesysteem van Mexico. Slim verbruikt jaarlijks voor zo’n 7 miljoen ton aan CO2. Hij wordt gevolgd door Bill Gates, met ongeveer 6,2. De nummer drie op de lijst stoot opvallend genoeg veel minder uit: Jeff Bezos is goed voor een jaarlijkse CO2-voetafdruk van 1,8 miljoen ton. Google-oprichter Larry Page, de nummer vier, duikt ook flink naar beneden, met ‘slechts’ ongeveer o,3 miljoen ton.

In het oneerbiedige lijstje scoort Laurene Powell, de weduwe van Apple-oprichter Steve Jobs, het best, met op jaarbasis een uitstoot van 0,1 miljoen ton CO2.