Een Britse autoverkoper heeft zijn durf en lef maximaal uitbetaald zien worden. Hij betaalde zo’n € 35.000 voor een Land Rover uit 2004, omdat hij vermoedde dat de bolide wel eens van de wijlen Queen Elizabeth II zou kunnen zijn geweest. Later heeft hem dat vier keer zo veel opgeleverd: de auto is uiteindelijk geveild voor € 150.000.

Voormalige auto van wijlen Queen Elizabeth II voor het viervoudige verkocht

De verkoper kwam de groene Land Rover uit 2004 tegen op een veiling tegen afgelopen zomer. In de veilingspapieren stond echter niks over een mogelijke koninklijke achtergrond, tot dat hij goed in het onderhoudsboekje keek en de Schotse stad Aberdeen zag staan. Die stad ligt dichtbij het koninklijk verblijf Balmoral. Ook bleek dat de eerste eigenaar al wat aanpassingen aan de auto heeft doorgevoerd in de richting van een Koningin. Zo heeft de auto een extra set onopvallende koplampen, extra handgrepen en opstapjes die een normale auto niet heeft. Dat is voor iemand van destijds 80 en 1,63 lang wel handig. De auto had ook een kofferbak met wat attributen voor honden, zoals een rek en een vuilmat. Dat deed hem denken aan de corgi’s honden van de in september 2022 overleden vorstin. Na al deze aanwijzingen heeft de autoliefhebber het er op gegokt.

De man heeft hem gekocht, maar er was echter nog altijd niks zeker. Vervolgens ging hij gronding op zoek naar echt goed bewijs. Na dagen speuren vond hij dan eindelijk een video waar in te zien was dat Elizabeth II daadwerkelijk achter het stuur zat. Daarna vond hij nog een foto waarop ook het kenteken te zien was, met de vorstin achter het stuur. Hierop vond de veilingmeester van het Britse veilinghuis Iconic Auctioneers het bewijs goed genoeg. En door dat bewijs durfde de autoverzamelaar de oude Land Rover met 176.504 duizend kilometers op de teller hoger in te zetten, en vroeg hij minstens € 45.000. Uiteindelijk is de wagen verkocht voor € 150.000. Het vierdubbele dus. Een andere wagen van de voormalig Britse koningin, een rode Bentley State Limousine, is zelfs de duurste koninklijke auto ooit.

Uitzonderingen

Rondom de Land Rover hangt nog een belangrijke mythe, naast de voormalig eigenaar. Queen Elizabeth II was de enige chauffeur op de weg in Engeland die volgens de wet geen rijbewijs nodig had, aangezien de rijbewijzen uit haar naam werden afgegeven. Ze hoefde er daarom zelf geen te hebben en heeft naar verluidt ook nooit rijexamen gedaan. Er golden wel meer uitzonderingen voor haar: zo mocht ze in staatsauto’s zonder kentekenplaten rijden en mocht ze reizen zonder Brits paspoort.