Dilan Yeşilgöz, een Nederlandse politica met Turks-Koerdische roots, staat sinds 14 augustus 2023 aan het roer van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en bekleedt sinds 10 januari 2022 de functie van minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV. Bovendien is ze de kopvrouw van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.

Achtergrond en politieke carrière van Dilan Yeşilgöz

Yesilgoz bezit zowel de Turkse als Nederlandse nationaliteit en heeft rechten gestudeerd aan zowel de Universiteit van Amsterdam als de Universiteit Leiden, met een focus op Nederlands recht en internationaal recht.

Haar politieke carrière begon als gemeenteraadslid in Amsterdam, waar ze zich toewijdde aan thema’s als veiligheid, integratie, en onderwijs. In 2017 werd ze gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, waar ze zich toelegde op justitie en veiligheid, sociale cohesie, migratie en asiel, evenals cybersecurity en digitale veiligheid.

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Op 10 januari 2022 werd Dilan Yeşilgöz aangesteld als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte IV. Deze positie stelt haar in staat zich te buigen over economisch beleid en klimaatvraagstukken, waarbij ze zowel de belangen van de Nederlandse economie als het milieu behartigt.

Dilan Yeşilgöz staat bekend als een energieke en gepassioneerde politica. Ze is betrokken bij maatschappelijke organisaties en goede doelen die focussen op onderwijs, gelijkheid en integratie. Haar persoonlijke toewijding aan deze thema’s komt tot uiting in haar inzet om gelijke kansen voor eenieder te creëren en sociale cohesie te bevorderen.

Vermogen

Volgens schattingen ligt het vermogen van Dilan Yeşilgöz tussen de € 350.000 en € 500.000 in 2023. Dit vermogen heeft ze vergaard door haar werkzaamheden als politica, maar ook mogelijk door nevenactiviteiten of andere bronnen van inkomen. Als fractievoorzitter van de VVD heeft Dilan Yeşilgöz zeker geen slecht salaris. Ze verdient maandelijks zo’n 12.968,19 euro. Iets minder dan het vermogen van Geert Wilders.

Als lijsttrekker van de VVD vervult Dilan Yeşilgöz een cruciale rol binnen de partij en speelt ze een essentiële rol tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Met haar achtergrond, opleiding en ervaring heeft ze bewezen een krachtige leider te zijn die zich inzet voor de belangen van zowel Nederland als haar eigen gemeenschap.