Een bijzondere veiling dient zich binnenkort aan. Het 14 karaats gouden zakhorloge van de rijkste man op de Titanic, de destijds 47-jarige John Jacob Astor, gaat aanstaande zaterdag naar de veiling. Het bijzondere uurwerk moet zeker £ 150.000 opleveren, omgerekend zo’n € 175.000. Het uurwerk gaat onder de hamer bij het Britse veilinghuis Henry Aldridge & Son Auctioneers.

Titanic gaat ten onder in 1912

De scheepsramp met de Titanic is zoals bekend een zeer historische gebeurtenis. De Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantische verkeer zouden moeten verzorgen.

Maar op de eerste vaart van het schip ging het faliekant mis. Het schip zou van het Engelse Southampton naar New York varen. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg vlak voor de kust van Canada. Een deel van de stuurboordzijde werd op verschillende plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen daarbij om het leven. 705 personen wisten de scheepsramp wonderbaarlijk genoeg te overleven. Op 31 mei 2009 overleed de laatste overlevende van de ramp. Het ging om Elizabeth Gladys Dean, die op het moment van de ramp 2 maanden oud was. Zij werd 97 jaar oud. Er zijn al meerdere veilingen van Titanic-spullen geweest, zoals een eersteklas menukaart.

Zakhorloge Titanic

Bron: Henry Aldridge & Son Auctioneers

Aan boord van het schip was ook de Britse zakenmagnaat John Jacob Astor, in 1912 47 jaar. Hij was de rijkste opvarende van de Titanic, en zijn vermogen werd destijds geschat op £ 120 miljoen. Ook hij kwam bij de ramp om het leven. Zijn lichaam werd zeven dagen na het ongeval gevonden in de Atlantische Oceaan en geïdentificeerd als de rijke Brit. Hij droeg een blauw pak en een bruin flanellen overhemd. Hij werd geïdentificeerd door de letters ‘JJA’ die op zijn jasje genaaid waren. Zijn zwangere vrouw wist met een reddingsboot te ontsnappen.

Zakhorloge van rijkste man op de Titanic gaat onder de hamer

Ten tijde van de ramp droeg Astor ook een horloge, te weten een 14-karaats gouden Waltham-zakhorloge. Deze horloges kosten tegenwoordig tussen de € 2.000 en € 3.000, maar waren destijds een waar luxesymbool.

Ook in het horloge waren de letters ‘JJA’ gegraveerd. Het werd van Astor’s pols gehaald toen zijn lichaam werd aangetroffen. Het is niet bekend in welke staat het horloge zich destijds bevond, maar het zou om 02.20 uur zijn gestopt met tikken, het tijdstip waarop de Titanic en Astor in de Atlantische Oceaan verdwenen. Bieden kan via deze link. De verwachte opbrengst van de veiling staat op € 150.000, omgerekend zo’n € 175.000.