Horloges zijn naast valuta, aandelen en vastgoed tegenwoordig een populair middel om mee te beleggen. Zoals elke investering, is ook die in horloges een risico zijn. Wie ooit in de Patek Philippe Nautilus Chronograph in het roségoud heeft geïnvesteerd, komt bedrogen uit. De waarde van dat uurwerk is in twee jaar tijd met liefst € 170.000 gedaald.

Waarde van exclusieve Patek Philippe keldert dramatisch

Anno 2022 bleek de aanschaf van de Patek Philippe Nautilus Chronograph een prima investering, als we de kenners mogen geloven ten minste. Zo zijn Patek Philippe-uurwerken erg waardevast, en zullen zij niet om het minste of geringste in waarde dalen. Toch zijn er uitzonderingen. Want waar sommige horloges de afgelopen twee jaar een waardestijging van soms tot wel 200% kennen, is de waarde van dit exemplaar met maar liefst € 170.000 gedaald.

Horloge investering

Een nieuwe Patek Philippe Nautilus Chronograph in roségoud kostte in mei 2022 een goede € 370.000. Op dat moment was de waarde echter al aan het pieken, wat inhoudt dat de initiële top wat betreft de waarde al was bereikt, en het in de toekomst alleen nog maar slechter kon gaan met de waarde. Na die periode werd dan ook een sterke daling ingezet, de prijs rond de zomer van 2023 werd getaxeerd op € 235.000.

Maar het kan nog beroerder. In februari 2024 stond de waarde namelijk op € 197.000. Dat betekent een verlies van zeker € 170.000 ten opzichte van mei 2022, het hoogtepunt.

Patek Philippe Nautilus Chronograph in roségoud herpakt zich langzaam

Het uurwerk lijkt zich nu langzaam maar zeker te herpakken. Na februari tot nu, is de waarde immers weer met € 15.000 gestegen. Natuurlijk nog lang niet genoeg om het verlies te compenseren, maar het is een begin. Of de prijs van het horloge weer ooit richting de € 400.000 zal stijgen valt moeilijk te voorspellen. Dat hangt immers van een aantal factoren af.

Zo is vooral de zeldzaamheid belangrijk, maar ook de vraag naar het desbetreffende uurwerk, in dit geval de Patek Philippe Nautilus Chronograph in roségoud, heeft grote invloed op de prijs, zowel stijgend als dalend. Het is voor investeerders in ieder geval pijnlijk duidelijk geworden dat investeren in uurwerken wel degelijk risico’s met zich meebrengt. Rolex-topman Jean-Frédéric Dufour waarschuwde eerder al om horloges niet als belegging te gebruiken.