Waar miljoenenwoningen pak hem beet een decennium geleden nog zeldzaam waren, is dat allang niet meer het geval. Maar liefst 1 op de 25 huidige koopwoningen staan op dit moment voor een miljoen, of meer, op de markt. Dat komt neer op zeker 197.000 woningen. Het blijkt dat het aantal miljoenenwoningen inmiddels vier keer zo groot is als vijf jaar geleden.

Aantal koopwoningen van een miljoen of meer in Nederland neemt in rap tempo toe

In 2013, op het dieptepunt van de woningmarkt, telde Nederland 14.000 woningen van een miljoen of meer, waar dat een decennium later dus al 197.000 is. De groei komt vooral door de forse prijsstijgingen in de jaren 2020 tot en met 2022. In die periode stegen huizenprijzen met ruim 20% per jaar, waardoor het aantal miljoenenwoningen in twee jaar verdubbelde. In het verleden kostten vooral vrijstaande huizen meer dan € 1 miljoen., maar dat is allang niet meer het geval. Zo kost dit simpele rijtjeshuis in Amsterdam maar liefst € 2,7 miljoen. Tevens zijn tegenwoordig zo’n 3% van de miljoenenwoningen appartementen in een portiekflat. De afgelopen jaren zijn er überhaupt steeds meer tussenwoningen, appartementen en twee-onder-een-kapwoningen gekomen waar flink de portemonnee voor getrokken dient te worden.

Miljoenenwoningen Nederland

Bron: Calcasa

Wel lijkt het alsof de sterke stijging van de eerste jaren van dit decennium in ieder geval voorlopig voorbij is. Het aantal miljoenenwoningen nam afgelopen jaar toe met slechts 1%, fors minder dan eerdere jaren.

Amsterdam

Vooral in Amsterdam zijn de woningen wat dat betreft erg duur, zo vertelt dataverzamelaar Calcasa ons. Zo’n twintigduizend koopwoningen in de hoofdstad zijn de grens van € 1 miljoen gepasseerd. De top vijf wordt voltooid door de drie andere grote steden en de gemeente Gooise Meren, waar Naarden, Muiden en Bussum toe behoren. Procentueel gezien is het aantal dure huizen het grootst in Bloemendaal, waar ongeveer de helft van de huizen meer dan € 1 miljoen kost. Daarna volgen Laren, Blaricum, Wassenaar en Heemstede.

De duurste straat is, zoals al jaren, de Konijnenlaan in het Zuid-Hollandse Wassenaar. Een woning kost daar gemiddeld € 3,1 miljoen.