Het is inmiddels 30 jaar geleden dat de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna na een gruwelijk ongeval tijdens de Grand Prix van San Marino het leven liet. De nalatenschap van de Braziliaan leeft echter in alle hevigheid voort. Eén van zijn oude sportwagens, een Acura NSX, wordt voor tonnen te koop aangeboden.

De nalatenschap van Ayrton Senna leeft voort

Ayrton Senna geldt als één van de beste Formule 1-coureurs aller tijden. De Braziliaan wist zich in tien seizoen in de Formule 1 driemaal te kronen tot wereldkampioen. Op 1 mei 1994, nu iets meer dan 30 jaar geleden dus, kwam hij op tragische wijze aan zijn eind. Senna crashte namelijk zwaar tijdens de Grand Prix van San Marino, verreden op het circuit van Imola in Italië. Senna reed hard tegen de muur, en overleed later in het ziekenhuis in Bologna op slechts 34-jarige leeftijd. Zijn dood bracht een flinke storm aan hedendaagse veiligheidsmaatregelen teweeg, en zijn nalatenschap leeft nog altijd voort. Zo werd zijn oude F1-auto ooit gekocht door voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Dat wordt in meerdere facetten geuit, zoals bijvoorbeeld zijn wagenpark. Een Acura NSX uit 1991, die Ayrton Senna tot aan zijn dood in bezit heeft gehad, wordt voor miljoenen te koop aangeboden.

Acura NSX uit 1991 van Ayrton Senna wordt te koop aangeboden

De wagen is in de etalage gezet door de Brit Robert McFagan. Hij bemachtigde de wagen in 2013 voor een prijs van $ 125.500. Nu verkoopt hij de wagen voor een som van $ 628.000. Vrij veel voor een wagen van 33 jaar oud, maar het verhaal erachter is uiteraard elke cent waard.

Ayrton Senna hielp Honda cq Acura met de ontwikkeling van de NSX, en het bedrijf betaalde de gunst terug door hem het eerste exemplaar te lenen geregistreerd zijn in Portugal, waar Senna woonde gedurende zijn carrière. Hij bewaarde hem bijna drie jaar, en zette ongeveer 5.000 kilometer op de teller. Anno nu staat er 62.000 kilometer op de teller. Onder de motorkap rust een atmosferische V6, die 252 pk en een maximaal koppel van 285 Nm levert. Daarmee accelereert de Acura van 0 naar 100 km/uur in 6,3 seconden. Geen bijster indrukwekkende prestaties, maar met zo’n verhaal valt dat in het niet.