Een wending in de veelbesproken veiling van de Gouden Bal van de wijlen voetballegende Diego Maradona. Het object dook onlangs na tien jaar weer op, en wordt binnenkort naar de veiling gebracht. Erfgenamen van de Argentijn willen dat nu zien te voorkomen.

Gouden Bal van Diego Maradona gaat naar de veiling

De Gouden Bal die Diego Maradona na het WK van 1986 in ontvangst mocht nemen, was tien jaar lang vermist, tot het in 2016 weer opdook. Het Franse veilinghuis Aguttes gaat zich nu wagen aan een veiling van het object. Expert Francois Thierry van het veilinghuis zei tegen de BBC dat een anonieme koper in 2016 bij toeval al eerder de Gouden Bal van 1986 bemachtigde, hij had echter niet in de gaten over wat voor een bijzondere prijs het ging.

Twee van Maradona’s dochters willen die veiling nu verhinderen. Volgens hun Franse advocaat Gilles Moreau beweren zij dat de trofee is gestolen en rechtmatig toebehoort aan Maradona’s kinderen. Met een spoedaanvraag willen de advocaten de veiling van Aguttes nu proberen stop te zetten. Dan moeten ze echter wel opschieten, want de veiling sluit op 6 juni.

Na afloop van het WK 1986

Maradona kreeg de Gouden Bal na het WK van 1986 in Mexico. In dat jaar wist hij met Argentinië wereldkampioen te worden, en groeide hij tot de beste speler van het toernooi. Maradona is vooral bekend om de ‘hand van God’. In de kwartfinale van het WK in 1986 tegen Engeland scoorde Maradona in de 51e minuut met de hand. In eerste instantie leek het erop dat de voorzet van de zijkant door Maradona met het hoofd werd afgemaakt, echter bleek al snel dat Maradona de bal met zijn hand raakte. Dat moment ging uiteindelijk de wereld over, en was een reden om een kleine 30 jaar later de VAR in het leven te roepen is.

De legendarische Argentijnse middenvelder overleed in 2020 op 60-jarige leeftijd na een hartinfarct.