De gestolen Gouden Bal van de wijlen voetballegende Diego Maradona gaat binnenkort naar de veiling. De legendarische Argentijn ontving de prestigieuze trofee na het WK van 1986, maar deze werd vervolgens gestolen. Nu is het object gevonden, en gaat het direct naar de veiling.

Voetbalgod Diego Maradona

Diego Maradona geldt als één van de allerbeste voetballers ooit. Op het WK van 1986 in Mexico was hij de grote vedette die de Argentijnen naar de wereldtitel wist te leiden. Ook bij de Italiaanse club Napoli groeide hij tot een ware grootheid, in 1987 loodste hij de Italianen naar de landstitel. Maradona is vooral bekend om de ‘hand van God’. Op de kwartfinale van het WK in 1986 tegen Engeland scoorde Maradona in de 51e minuut met de hand. In eerste instantie leek het erop dat de voorzet van de zijkant door Maradona met het hoofd werd afgemaakt, echter bleek al snel dat Maradona de bal met zijn hand raakte. Het doelpunt werd ten onrechte toegekend door de Tunesische scheidsrechter Ali bin Nasser. Na afloop verklaarde Maradona inderdaad dat het doelpunt tot stand was gekomen met “een beetje hoofd, en een beetje hand”. Argentinië won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1, mede door een tweede magistrale solo-goal van Maradona. Uit die wedstrijd werd eerder al de wedstrijdbal onder de hamer gebracht. Maradona overleed in 2020 overigens op 60-jarige leeftijd.

Nu gaat ook de Gouden Bal die Maradona na afloop van het toernooi in 1986 in ontvangst mocht nemen onder de hamer. De Gouden Bal was tientallen jaren vermist en werd in 2016 teruggevonden op een veiling in Parijs. Nu wordt het object dus opnieuw geveild.

Aguttes neemt veiling van Gouden Bal Diego Maradona op zich

Het Franse veilinghuis Aguttes gaat de veiling op zich nemen. Expert Francois Thierry van het veilinghuis zei tegen de BBC dat een anonieme koper in 2016 bij toeval al eerder de Gouden Bal van 1986 bemachtigde, hij had echter niet in de gaten over wat voor een bijzondere prijs het ging. Aguttes heeft vervolgens de echtheid onderzocht, en gaat de Gouden Bal nu dus onder de hamer brengen. Deze zal naar verwachting miljoenen opbrengen en vindt plaats op 6 juni aanstaande.