Een bekentenis in een langlopende zaak van een wel hele bijzonder kunstdiefstal werpt nieuw licht op een van de meest opmerkelijke misdaden van de afgelopen jaren. James “Jimmy” Sheen heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij de brutale diefstal van een 18-karaats gouden toilet uit Blenheim Palace. Het opmerkelijke voorval vond plaats tijdens een kunstexpositie in 2019 in het statige huis in Oxfordshire, waarbij het toilet, vervaardigd door de befaamde Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, ten prooi viel aan dieven.

Meest opvallende kunstroof in de geschiedenis van kunstroven

De diefstal van het 18-karaats gouden toilet uit Blenheim Palace is misschien wel een van de meest opvallende kunstroven in de geschiedenis van kunstroven. Het luxueuze paleis, gelegen in het Engelse dorp Woodstock, diende als decor voor de brutale roof tijdens een kunstexpositie in 2019. Het gestolen kunstwerk, een opvallend ontwerp van de gerenommeerde Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, was uitgeleend door het Guggenheim-museum in New York en maakte deel uit van een gedurfde tentoonstelling. De hoofdverdachte in deze zaak, James “Jimmy” Sheen, een 39-jarige man afkomstig uit Wellingborough in Northamptonshire, heeft recentelijk schuld bekend aan zijn betrokkenheid bij de diefstal. Sheen staat al bekend om zijn criminele activiteiten en is momenteel in hechtenis in afwachting van verdere juridische procedures.

De diefstal vond plaats tijdens de nacht van de kunstexpositie in Blenheim Palace in 2019. Tot kort geleden onbekenden, slaagden erin het 18-karaats gouden toilet van Maurizio Cattelan los te rukken, dat op dat moment tentoongesteld was. Het toilet, dat functioneel was aangesloten op de riolering van het paleis, werd uit zijn positie verwijderd, wat leidde tot aanzienlijke materiële schade aan het paleis en ernstige waterschade als gevolg van verstoring van de loodgieterij.

James “Jimmy” Sheen bekent stelen gouden toilet

James “Jimmy” Sheen, een bekende figuur in de wereld van de criminaliteit, heeft zijn betrokkenheid bij de roof toegegeven. Sheen, 39 jaar oud en afkomstig uit Wellingborough in Northamptonshire, heeft schuldig gepleit aan inbraak, overdracht van crimineel bezit en samenzwering om hetzelfde te doen. Terwijl Sheen zijn rol bij de diefstal heeft toegegeven, blijft de vraag naar de motieven achter de misdaad en de exacte omstandigheden van de diefstal onbeantwoord. Echter is Sheen niet de enige verdachte in de roof van de toiletpot.

De drie andere verdachten blijven namelijk volharden in hun onschuld. Michael Jones uit Oxford wordt beschuldigd van inbraak, terwijl Frederick Sines uit Ascot en Bora Guccuk uit Londen worden beschuldigd van het samenzweren om crimineel bezit over te dragen. De juridische procedures zullen naar verwachting doorgaan, met het proces van de drie verdachten gepland voor februari.