In Engeland zijn vier mannen vervolgd voor het stelen van een 18-karaats gouden toiletpot in Blenheim Palace, een paleis in het Engelse dorp Woodstock. De gestolen gouden toiletpot, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, was uitgeleend door het Guggenheim-museum in New York aan Blenheim Palace toen het in 2019 ’s nachts werd gestolen.

Groep van meerdere verdachten ontvreemdt gouden toiletpot met waarde van $ 6 miljoen

Blenheim Palace is het gebouw waar voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk Winston Churchill is geboren. Tegenwoordig doet het pand dienst als museum. Op het moment van de diefstal was er net een tentoonstelling geopend over het werk van de tartende kunstenaar Cattelan. Destijds maakte ook het later buitgemaakte toilet deel uit van de tentoonstelling. Het was zelfs aangesloten op de riolering, en mensen konden er ook echt gebruik van maken. Desondanks wisten de dieven het in de kunstwerk in de nacht van 13 op 14 september 2019 los te rukken, wat niet alleen een gestolen toiletpot maar ook gigantische waterschade voor het museum opleverde.

Catallan maakte de toiletpot in 2016 voor het Guggenheim-museum als satirische reactie op excessieve rijkdom. Het bestaat uit ruim 100 kilo aan goud met een waarde van meer dan $ 6 miljoen dollar, omgerekend meer dan 3 miljoen euro.

Na de diefstal kreeg Blenheim Palace veel kritiek te verduren, voornamelijk over de matige beveiliging. In het Guggenheim werd het toilet bewaakt door een beveiliger en mochten bezoekers er maximaal drie minuten gebruik van maken. In Blenheim Palace stond er geen beveiliger voor de deur.

Zeven mensen opgepakt, vier vervolgd

Na de diefstal werden er zeven mensen opgepakt, waarvan er uiteindelijk vier zijn vervolgd. De verdachten zijn allemaal tussen de 35 en 39 jaar oud. Eerder werden zeven mensen opgepakt, maar gisteren werd bekendgemaakt dat uiteindelijk vier van hen vervolgd zullen worden voor diefstal en heling. Ze staan 28 november voor het eerst voor de rechter.

Vreemd genoeg is de desbetreffende gestolen gouden toiletpot nooit teruggevonden. Verzekeraars loofden destijds al een beloning van £ 100.000 uit voor de gouden tip, maar niemand heeft zich gemeld. Een theorie voor het feit van de nog altijd spoorloze toiletpot is dat iemand er al is in geslaagd om zich ervan te ontdoen. Ook zijn er wilde andere theorieën dat het een stunt is van de kunstenaar zelf of dat het ergens verstopt is. Het blijft hoe dan ook een mysterie.