Een revolutionaire ontwikkeling. Wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om in 150 minuten, ongeveer 2,5 uur, diamanten te produceren. Dat proces kost normaal gesproken enkele miljarden jaren.

Wetenschappers hebben in 150 minuten diamanten gemaakt

Een heel technisch verhaal over hoe diamanten worden gemaakt. Zet u schrap. Natuurlijke diamanten werden (en worden) gevormd (duizenden miljoen jaar geleden) in de bovenste mantel van de aarde in metaalsmelten bij temperaturen van 900–1.400 °C. Diamant is thermodynamisch stabiel onder hoge druk en hoge temperatuur, volgens het fasediagram van koolstof. Wetenschappers van General Electric hebben in 1955 een hogedruk- en hogetemperatuurapparaat uitgevonden en gebruikt om diamanten te synthetiseren door gebruik te maken van gesmolten ijzersulfide bij ongeveer 1.600 °C. Er bestaat een model dat diamant alleen bij hoge druk en hoge temperatuur kan laten groeien met behulp van vloeibare metalen.

Dat apparaat is nu in de praktijk geëtaleerd. De onderzoekers ontdekten dat oververzadiging van koolstof in de ondergrond van vloeibaar metaal leidt tot de kiemvorming en groei van diamanten. In ongeveer 150 minuten wisten de onderzoekers een diamant te produceren. Na een kwartier werden de eerste fragmenten van de diamanten al zichtbaar, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature. Ook was er, zoals normaal het geval is, ook geen enorme druk nodig. De diamanten werden gemaakt bij druk die we ook aan het aardoppervlak op zeeniveau voelen.

Mengsel van gallium, ijzer, nikkel en silicium

De diamanten werden uiteindelijk gemaakt van koolstofatomen in een mengsel van gallium, ijzer, nikkel en silicium. Terwijl het mengsel werd blootgesteld aan methaan en waterstof, werd het meerdere keren eerst snel verhit en vervolgens snel afgekoeld.

Door verder onderzoek en deze revolutionaire gebeurtenis wordt het mogelijk om nu nóg sneller grotere diamanten te maken, zo is de verwachting van de wetenschappers.