Lange tijd was de Chinees-Canadese zakenman Changpeng Zhao één van de meest invloedrijke figuren als het gaat om de wereld van het virtuele geld, welbekend als crypto. Totdat de 47-jarige Changpeng Zhao werd beticht van witwassen, en hij, geflankeerd door een zestal advocaten, werd veroordeeld tot vier maanden gevangenis. Met zijn vermogen van $ 43 miljard was hij sowieso al de rijkste gedetineerde ter wereld, maar nu blijkt dat “CZ” zijn vermogen zelfs in de bajes heeft zien verdubbelen.

Machtige Changpeng Zhao moet maanden de gevangenis in

De 47-jarige Chinees-Canadese zakenman Changpeng Zhao is de mede-oprichter van Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-exchange. Hij stond lange tijd dan ook te boek als één van de meest machtige mensen ter wereld in de wondere wereld van het virtuele geld. Lang stond Zhao op plaats 69 van de befaamde Bloomberg Billionaire’s Index, met een vermogen van zo’n $ 43 miljard. Echter bleek het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de steenrijke zakenman. Eind vorig jaar werd namelijk bekend dat Zhao werd beschuldigd van witwassen. Hij zou meer dan anderhalf miljoen verdachte transacties op het platform niet bij de autoriteiten gemeld, terwijl dat volgens de regels wel had gemoeten. Het ging om een bedrag van ruim $ 900 miljoen. Tot overmaat van ramp bleken bij meerdere van die verdachte transacties verschillende terreurorganisaties betrokken. Ook werden betalingen van de beurs gebruikt voor grootschalige, internationale handel in verdovende middelen.

En dus trof Zhao een schikking met het Amerikaanse Openbaar Ministerie, omdat daar immers de overtreding had plaatsgevonden. Zo trad hij af als topman en betaalde het bedrijf Binance een boete van $ 4,3 miljard en betaalde hij ook een persoonlijke boete van $ 50 miljoen. Het deed zijn vermogen radicaal slinken naar zo’n $ 21 miljard. Ook moest Changpeng Zhao vier maanden de gevangenis in, waardoor hij in één klap de rijkste gedetineerde ter wereld werd.

Ziet vermogen weer explosief stijgen

Zhao zit inmiddels in de cel, maar ziet zijn vermogen ondanks dat weer verdubbelen, naar weer $ 43 miljard. Die opmerkelijke financiële groei wordt toegeschreven aan Zhao’s aanzienlijke aandelen in Binance en zijn cryptocurrency, BNB, die in 2024 massale winst heeft geboekt. Momenteel bestrijkt Zhao plaats 39 op de befaamde Bloomberg Billionaires Index.