De Chinees-Canadese zakenman Changpeng Zhao is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden omdat hij in de Verenigde Staten een antiwitwaswet heeft overtreden. Aanklagers hadden in eerste instantie drie jaar geëist, maar de uiteindelijke straf valt, ook mede door Zhao’s bekentenis, een stuk lager uit. Met een geschat vermogen van $ 43 miljard wordt hij wel ’s werelds rijkste gedetineerde.

Changpeng Zhao moet de gevangenis in en wordt ’s werelds rijkste gedetineerde

De 47-jarige Chinees-Canadees Changpeng Zhao is een steenrijke zakenman, die vooral bekend is als oprichter en bestuursvoorzitter van de cryptobeurs Binance, sinds november 2023 ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs. Lang stond Zhao op plaats 69 van de befaamde Bloomberg Billionaire’s Index, met een vermogen van zo’n $ 43 miljard.

In hetzelfde tijdsbestek nam Zhao ontslag als bestuursvoorzitter van het platform, nadat er misstanden rondom witwassen naar buiten waren gekomen. Zhao heeft meer dan anderhalf miljoen verdachte transacties op het platform niet bij de autoriteiten gemeld, terwijl dat volgens de regels wel had gemoeten. Het ging om een bedrag van ruim $ 900 miljoen. Tot overmaat van ramp bleken bij meerdere van die verdachte transacties verschillende terreurorganisaties betrokken. Ook werden betalingen van de beurs gebruikt voor grootschalige, internationale handel in verdovende middelen.

In een eerdere zitting rondom deze veelomvattende zaak, gaf Zhao direct toe en bood hij zijn excuses aan. Hij gaf aan dat het bedrijf van de fouten heeft geleerd en sinds 2022 “zeer strenge controles” tegen witwassen heeft opgezet.

De cel in

Uiteindelijk werd er besloten dat Zhao vier maanden de cel in moet, waar de aanklager drie jaar had geëist. Volgens hen waren de schaal en gevolgen van Zhao’s overtredingen ‘gigantisch’ en hebben deze ‘significante schade’ toegebracht aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Daarnaast werd er een schikking getroffen. Die schikking bestond uit het opstappen van Zhao’s als bestuursvoorzitter van Binance, en tevens moet hij een boete van bijna $ 50 miljoen betalen. Het bedrijf kreeg een boete van nog eens ruim $ 4 miljard opgelegd. Tevens worden zij de aankomende vijf jaar door een onafhankelijk kantoor gecontroleerd op het naleven van de regels.

Nu Changpeng Zhao dus de gevangenis in draait, is hij volgens Business Insider in één klap de rijkste gedetineerde ter wereld, met een geschat vermogen van zo’n $ 43 miljard.