Na vijf jaar intensief bouwen, is het door techmiljardair Bill Gates bestelde op waterstof aangedreven superjacht van Nederlandse makelij eindelijk klaar. Hij heeft hem echter niet voor zichzelf besteld, maar kennelijk is het jacht voorbestemd voor een ander. Hij heeft ‘Breakthrough’, de kersverse naam van het schip, namelijk voor een som van $ 645 miljoen op de markt gezet.

Na een half decennium bouwen is Bill Gates’ jacht ‘Breakthrough’ eindelijk klaar om in gebruik genomen te worden

De inmiddels 68-jarige Microsoft-medeoprichter Bill Gates bestelde het desbetreffende jacht een kleine vijf jaar geleden, waarna het werd vervaardigd door de Nederlandse werf Feadship, gevestigd in het Amsterdamse havengebied. Het jacht, tot voor kort luisterend naar de codenaam ‘Project 821’, is echter niet voor de miljardair zelf, maar voor een ander. Dat getuigt het feit dat hij ‘Breakthrough’, de hernieuwde naam van het schip, voor een bedrag van $ 645 miljoen in de etalage heeft gezet. Het nieuwe superjacht van Bill Gates is een wereldprimeur, want de 118 meter lange vijfdekker wordt aangedreven door waterstof. Het jacht heeft tevens een efficiënt systeem voor het terugwinnen van afvalwarmte, dat wordt gebruikt om het zwembad, de jacuzzi en de stoomkamer te verwarmen. Bovendien is er zelfs een ziekenhuis aan boord.

Superjacht Bill Gates

Bron: Feadship

Volgens de werf vaart het schip met een snelheid van 17 knopen, zo’n 31 kilometer per uur, met een indrukwekkend bereik van 6500 zeemijl, iets meer dan 12.000 kilometer. Dit betekent dat ‘Breakthrough’ de nieuwe eigenaar kan meenemen op een weelderige trans-Atlantische reis van bijvoorbeeld Fort Lauderdale in Miami naar Piraeus, de belangrijkste haven nabij Athene, Griekenland, en zelfs honderden kilometers verder, zonder te hoeven tanken.

Jacht Bill Gates

Bron: Feadship

Te koop voor $ 645 miljoen

Zoals gezegd zal Gates dus niet zelf op het jacht ronddobberen. Hij heeft hem te koop gezet voor een bedrag van $ 645 miljoen. Een vrij hoge prijs, die waarschijnlijk te wijten is aan de relatief korte wachttijd en de ongeëvenaarde specificaties.  ‘Breakthrough’ is niet het enige jacht van Gates te koop heeft staan. Ook zijn Wayfinder-jacht, gewaardeerd op $ 59 miljoen, bij jachtverkoper Edmiston te koop gezet.