Hoewel de nationale woningmarkt de afgelopen periode enigszins bekoeld leek, is die lichte recessie nu alweer verleden tijd. De huizenprijzen zijn namelijk naar een recordhoogte gestegen. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op een schrikwekkende € 468.000.

Huizenprijzen stijgen naar absolute recordhoogte

Dat de huizenprijzen in Nederland bovengemiddeld hoog zijn is geen nieuws. De huizenprijzen zijn sinds 2013 enorm hard gestegen. Dat komt mede door het tekort van momenteel zo’n 350.000 woningen, want dat betreft een kwestie van veel vraag en weinig aanbod. Maar dat is allerminst de grootste boosdoener. De voornaamste oorzaak zijn de hoge vermogens en bijbehorende lage rente. In de afgelopen zeven jaar is de hypotheekrente enorm gedaald, daar waar het gemiddelde inkomen is gestegen. Hierdoor zijn de woonlasten fors goedkoper. In 10 jaar tijd zijn de gemiddelde huizenprijzen met liefst 97% gestegen.

Echter werd daarna een flinke daling in de huizenprijzen waargenomen. Eind 2022 was zelfs de grootste daling sinds 2013 waarneembaar. Maar de laatste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat huizenprijzen wederom weer door het dak gaan. NVM noteerde afgelopen kwartaal een stijging van maar liefst 13,6% ten opzichte van een jaar geleden.

Door die significante prijsstijging moet een koper voor een gemiddelde koopwoning iets minder dan € 468.000 betalen. Ter vergelijking: in het recordjaar 2021 lag die gemiddelde verkoopprijs op € 410.000. Alleen al in de afgelopen drie maanden steeg de gemiddelde woningprijs met € 34.000.

Tekort aan nieuwbouw

Die massale prijsstijging is vooral te wijten aan het feit dat er een nijpend tekort is aan nieuwbouwwoningen. Hoewel er maar ten opzichte van vorig jaar maar liefst 70% meer nieuwbouwwoningen worden verkocht, wordt er nog altijd te weinig bijgebouwd Voormalig Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge streefde ernaar jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, dat aantal bleef vorig jaar echter steken op 73.000. De verwachting voor de komende tijd is dan ook niet dat de huizenprijzen weer zullen dalen, maar eerder stagneren, of zelfs verder stijgen.