Altijd al gedroomd van een eigen eiland? In Schotland kan die droom werkelijkheid worden. Daar staat namelijk een heus Schots privé-eiland in de etalage, voor een bedrag dat oploopt tot richting de £ 500.000. Daarvoor krijgt u 36 hectare natuur en een klein ecohuisje. En als u wilt, kunt u nog een villa op het vasteland bijkopen. De totale kosten bedragen dan iets meer dan £ 1 miljoen.

Schots Privé-eiland Mullagrach kost u omgerekend € 600.000

Het privé-eiland dat te koop wordt aangeboden luistert naar de naam Mullagrach. Er staat maar één huis: een klein ecohuis, en de rest van het eiland is onbebouwd. Het ligt op zo’n 3 kilometer van de haven Ol Dorney, gelegen op het vasteland van de noordwestelijke Schotse hooglanden. Wilt u de bewoonde wereld opzoeken, dan kan dat dus binnen iets meer dan een half uur. Op hetzelfde vasteland staat ook een villa die te koop is. Mocht u daar ook geïnteresseerd in zijn, lopen de kosten op tot iets meer dan een miljoen. Dan bent u in vergelijking met dit tevens te koop staande Schotse privé-eiland nog goedkoop uit.

Op het eiland vindt u gras, heide, wilde bloemen, rotsige stranden, grotten en kliffen, aldus de brochure van de makelaar. De huidige eigenaren kochten het eiland in 2006 met als doel het herstel van de wilde dieren en vegetatie. Sindsdien hebben ze hard gewerkt aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Op het eiland leven meerdere bijzondere vogels, waaronder drieteenmeeuwen, stormvogels, aalscholvers en grote jagers. Deze vogels profiteren van de rust en de ongerepte natuur die Mullagrach biedt. Mullagrach maakt onderdeel uit van de ‘Summer Isles’, letterlijk ‘Zomereilanden’, een archipel bestaande uit vijftien verschillende eilanden. Tanera Mòr, het grootste eiland, is het enige bewoonde eiland. De ‘Summer Isles’ staan bekend om hun adembenemende landschappen en rijke biodiversiteit. Ze vormen een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het ecohuisje

In 2014 kregen de huidige eigenaren toestemming voor het plaatsen van een kleine hut. De houten cabine die er nu staat, is in Zwitserland gebouwd en beschikt onder meer over een keuken, een houtkachel en twee bedden. Zonnepanelen voorzien in stroom en er is een composttoilet buiten de hut. Ook wordt regenwater opgevangen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van de woning. Drinkwater komt uit flessen, wat aangeeft dat u hier echt in harmonie met de natuur leeft.

Privé-eiland Schotland

Bron: Galbraith Group

Om het eiland en het huisje te bezichtigen, moet u wel wat moeite doen. Bezichtigingen zijn beperkt vanwege ‘weercondities en de middelen van toegang’. Lukt het om een afspraak te maken, dan zijn het ofwel de verkopers zelf die u begeleiden, of een lokale eigenaar van een vissersboot die betrokken is bij het onderhoud van het eiland. U moet bij uw bezoek ‘outdoorkleding en stevige schoenen dragen en fit genoeg zijn om per boot te reizen en de ladders te beklimmen om het eiland te bereiken’, aldus de makelaar. De reis naar het eiland is op zich al een avontuur en vraagt om een zekere mate van fitheid en doorzettingsvermogen.

Extra optie

Naast het privé-eiland is er een villa op het vasteland te koop, wat de totale kosten op omgerekend iets meer dan € 1 miljoen brengt. Deze villa biedt extra comfort en gemakken, waardoor u het beste van beide werelden kunt ervaren: de rust en natuur van uw eigen eiland en de gemakken van een luxueus verblijf op het vasteland.