De vastgoedmarkt in Dubai maakt een opmerkelijke ontwikkeling door: terwijl het aantal beschikbare woningen van $ 10 miljoen of meer afneemt, blijft de verkoop ervan verrassend stabiel. De superrijken van over de hele wereld lijken massaal te vallen voor de luxe en allure van het welbekende golfstaatje in de Verenigde Arabische Emiraten.

Aantal woningen van $ 10 miljoen of meer in Dubai neemt significant af

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er meer dan 190 woningen verkocht met een totale waarde van ruim $ 3,2 miljard. Ter vergelijking, vorig jaar werden 189 woningen voor een totaal van $ 3,3 miljard van eigenaar verwisseld, aldus een rapport van vastgoedconsultant Knight Frank. Deze cijfers tonen een fascinerend beeld van de vastgoedmarkt in Dubai, waar de vraag hoog blijft, ondanks de daling in het aanbod.

Het aanbod van appartementen – in een stad die bijna volledig uit hoogbouw bestaat – is met maar liefst 65,5% gedaald vergeleken met een jaar eerder. “Dit is een duidelijk teken dat kopers, kopen om te houden,” verklaart een onderzoeker in het rapport. In plaats van huizen te kopen om snel met winst door te verkopen, lijken de nieuwe eigenaars zich daadwerkelijk in Dubai te willen vestigen.

Een nieuw toeristenrecord

De aantrekkingskracht van Dubai is echter niet beperkt tot de vastgoedmarkt. Het land verwelkomde afgelopen jaar meer dan 17 miljoen toeristen, een nieuw record. Na de coronapandemie opende de Verenigde Arabische Emiraten, en in het bijzonder Dubai, snel en zonder aarzeling zijn grenzen, wat resulteerde in een enorme toestroom van bezoekers. Dubai heeft zwaar geïnvesteerd in infrastructuur, wat de stad nog aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners als bezoekers. Voeg daar een zeer gunstig belastingklimaat en soepele visumregels aan toe, et voilà, u heeft een recept voor een onweerstaanbare bestemming. Ook bekende Nederlanders resideren maar al te graag in de oliestad. Rapper Boef emigreerde onlangs zelfs al definitief naar Dubai.