Klimaatactivisten hebben besloten om de spierwitte villa van de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi op Ibiza, met een waarde van € 11 miljoen, te transformeren in hun persoonlijke canvas. Deze daad is uitgevoerd door de groep Futuro Vegetal, die vindt dat de voetballer ’te veel geld’ heeft.
Villa van Lionel Messi op Ibiza doelwit van klimaatactivisten
Volgens verschillende Spaanse kranten hebben de activisten zich een weg gebaand naar het domein van Lionel Messi, waar ze hun boodschap in zwart en rood op de spierwitte muren van de villa hebben gespoten. De groep, die zichzelf de tijd heeft genomen om spandoeken te tonen met kreten als “eet de rijken en help de planeet,” heeft een video van hun optreden op Instagram geplaatst. Hun actie lijkt een poging te zijn om de aandacht te vestigen op de volgens hen vermeende hypocrisie van de ultra-rijke elite in de klimaatcrisis, een idee dat hen blijkbaar inspireerde tot het bekladden van een villa die Messi pas in 2022 kocht.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het collectief verwijst naar een Oxfam-rapport uit 2023 dat beweert dat de rijkste 1% van de wereld evenveel broeikasgassen uitstoot als de armste twee derde van de wereldbevolking. De keuze voor Messi’s onbewoonde villa als doelwit lijkt een poging te zijn om deze ongelijkheid op een ‘creatieve’, zeg maar gerust sneue, manier onder de aandacht te brengen. Ze zijn niet onbekend met controversiële acties; hun vorige daden omvatten het besmeuren van een mummie in het Egyptisch Museum van Barcelona en het onderbreken van een Davis Cup-tenniswedstrijd in Málaga.
Bewoonbaarheidscertificaat
Messi, die momenteel zijn dagen doorbrengt in Miami terwijl hij speelt voor Inter Miami, heeft nog steeds geen bewoonbaarheidscertificaat voor zijn nieuwe villa op Ibiza kunnen bemachtigen. Dit document, dat essentieel is voor het officiële gebruik van een woning, blijkt voor een deel van de villa nog te ontbreken. De klimaatactivisten vonden dit kennelijk een ideale gelegenheid om hun boodschap kracht bij te zetten door de villa – waarvan men beweert dat het ook te maken heeft met bouwvergunningen – te gebruiken als een soort levend kunstwerk van maatschappelijke kritiek.