Amsterdam, 18 januari 2016 – Voor de ontwikkeling van twee uitzonderlijke nieuwe limited editions, beide met een uniek en onderscheidend smaak- en aromaprofiel, heeft Nespresso zich laten inspireren door de koffieculturen rond het Kivumeer in Rwanda en in de Chiapas regio in Mexico. Beide koffies zijn ontstaan in zeer verschillende koffiegemeenschappen, maar zijn het resultaat van toewijding en ambacht. De liefde voor koffie in beide koffiegemeenschappen komt tot uitdrukking in de naamgeving; de limited editions hebben beide een naam die ‘uit het hart’ betekent: ‘Umutima wa lake kivu’ en ‘Tanim de Chiapas’.

Nespresso brengt een ode aan deze twee zeer bekwame en gemotiveerde gemeen­schappen van ambachtelijke koffietelers, die allebei op hun eigen manier vorm geven aan hun koffieambacht. De een past moderne invloeden toe op de oogst, de ander gebruikt traditionele methoden die van generatie op generatie worden over­ gebracht. Nespresso herkent zich in de toewijding van de koffieboeren voor de teelt van kwalitatief goede koffie en verrijkt deze met de eigen expertise in de brand­ en maaltechnologie om koffieliefhebbers optimaal kennis te laten maken met deze unieke koffieculturen. Dit proces leidt tot twee zeer speciale koffies die Nespresso graag met Clubleden wil delen.

Ruurd Neurink, Koffie­ambassadeur Nespresso Nederland, legt uit: “Ondanks dat er verschillende methoden worden gebruikt om de koffie te telen, delen beide koffiegemeenschappen dezelfde toewijding voor de koffie, dezelfde uitzonderlijke gemeen­schapszin en bereiken ze uiteindelijk het­ zelfde resultaat: de beste kwaliteit koffie die wereldwijd wordt gewaardeerd. Nespresso begrijpt als geen ander hoe belangrijk deze stappen zijn om tot hoge kwaliteit koffie te komen. We zijn daarom trots om deze kwaliteitskoffies te delen met onze Clubleden en hen deze uitzonderlijke smaak­ en aromaprofielen te laten proeven en ervaren.”

Sleeve Umutima wa Lake Kivu

UMUTIMA wa Lake Kivu Rwanda

UMUTIMA wa Lake Kivu betekent ‘uit het hart van het Kivumeergebied in Rwanda’. Aan de dichtbevolkte en sterk gecultiveerde oevers van dit meer zijn kleine, maar zeer sterk gemoderniseerde gemeenschappen van koffietelers te vinden. Deze gemeen­schappen gebruiken moderne en inno­vatieve technieken tijdens en na de oogst om koffie met de beste kwaliteit en aroma’s te ontwikkelen die een unieke aanvulling vormt op Arabica­variëteiten. Ambacht en toewijding uiten zich in elke fase van de koffieteelt. De telers selecteren de rijpe bessen met de hand en sorteren de bessen daarna zorgvuldig op kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat alleen de bonen met de hoogste kwaliteit worden geselecteerd. Met succes: vandaag de dag wordt koffie uit Rwanda beschouwd als een van de meest smaak­ volle Oost­Afrikaanse koffies.

De koffie-­experts van Nespresso perfectio­neren deze smaakvolle kwaliteiten door de ‘splitroastingtechniek’ op de groene koffie­bonen toe te passen. De ene helft van de groene koffiebonen wordt hierbij lichter gebrand waardoor de sappige fruitaccenten worden benadrukt, terwijl de andere hel donker wordt gebrand voor de kracht en textuur. Dankzij de doordachte selectie garanderen de experts van Nespresso dat de helderheid en complexiteit van de smaak van de bonen in het kopje terechtkomen.

Sleeve Tanim de Chiapas

TANIM de Chiapas Mexico

TANIM de Chiapas betekent ‘uit het hart van de Chiapas regio in Mexico’. De koffie wordt hier geteeld op hoog, vulkanisch land, naast andere gewassen zoals avocado’s en sinaasappels. Chiapas wordt beschouwd als een van de belangrijkste herkomst­ gebieden van kwaliteitskoffie in Mexico. Er wordt uitzonderlijke koffie geproduceerd met aroma’s van steenvruchten en cacao­ tonen. Koffieboeren in de regio geven voorkeur aan de ambacht die op traditionele wijze van generatie op generatie wordt doorgegeven. Generaties boeren kiezen ervoor hun koffie in de schaduw van het weelderige, tropische regenwoud te laten groeien, waardoor de rijping wordt verlengd en de bonen een constante hoge kwaliteit met fijne aroma’s verkrijgen.

De experts van Nespresso verfijnen de bonen uit Chiapas met hun eigen expertise en passen een soortgelijke ‘splitroasting­ techniek’ toe als op de Rwandese koffiebonen. In dit geval wordt een deel van de groene koffie gedurende langere tijd gebrand op een lage temperatuur om de specifieke nootachtige tonen en accenten van geroosterd brood te beschermen, terwijl het andere deel korter en donker wordt gebrand om een zijdezachte, gladde textuur te creëren.