Druiven-telers kunnen erg tevreden terug kijken op 2015, want de champagne omzet heeft een nieuw record bereikt dankzij de groeiende overzeese vraag naar bubbels, waardoor de export van de Franse champagne explodeerde. Uit een rapport van woensdag, 17 februari blijkt dat een totaal van 4,75 miljard euro ter waarde van champagne is verkocht afgelopen jaar, een stijging van 5,6% ten opzichte van 2014.

In termen van flessen was er een stijging van 1,7%, met een verkoop van 312.500.000 flessen in vergelijking met 307.200.000 in 2014. Overigens is 2007 het record jaar voor verkochte flessen, maar de totale waarde was slechts € 456.000.000.0 . Zoals te verwachten, was december wederom de meest sprankelende maand van het jaar, met ruim 42 miljoen verkochte flessen.

Het lijkt erop dat er steeds meer kopers met klasse en verfijning te werk gaan en op zoek zijn naar zeldzamere en duurdere champagnes waardoor rosé, prestige, en vintage champagnes een stijging in populariteit zien. “Deze verre markten zijn bereid om de juiste prijs te betalen voor een product dat de Franse kunst van het leven voor hen representeert”, zegt Thibaut Le Mailloux van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), een organisatie die betrokken is bij de champagne-industrie.

De verkoop buiten de EU is met name gestegen, met een groei van 4,8% tot een record van 70.500.000 flessen. In Europa zelf steeg de omzet met 3,3% tot 80,2 miljoen flessen, en in Frankrijk is de omzet hetzelfde gebleven met 162 miljoen flessen, na opeenvolgende jaren van dalende verkoop. De hogere gemiddelde prijs per fles kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de transportkosten.

CIVIC co-voorzitter Jean-Marie Barillere merkte in december dat de waarde waarschijnlijk sneller gaat stijgen dan het volume in de komende decennia. Wat de kosten ook zullen zijn, we kunnen er zeker van zijn dat bewonderaars van de sprankelende vloeistof nog steeds de kurken zullen laten ploppen.