Het Franse Ruinart heeft Nederlandse fotograaf Erwin Olaf gestrikt voor een samenwerking. Het resultaat is een fotoserie geschoten in de beroemde wijnkelders, de crayères, van het oudste champagnehuis ter wereld. Ruinart kent een lange geschiedenis aan samenwerkingen met gerenommeerde kunstenaars die teruggaat tot 1896, het jaar waarin kunstenaar Alphonse Mucha voor het eerst een spraakmakende advertentie ontwierp voor het champagnehuis. 120 jaar later viert Erwin Olaf dit jubileum met een eerbetoon aan Mucha de grote vertolker van de Art Nouveau stroming. De officiële lancering van deze samenwerking zal plaatsvinden op 9 en 10 maart in Parijs.

Samenwerking met Erwin Olaf
Elk jaar geeft Maison Ruinart een succesvol kunstenaar carte blanche. Dit jaar was het de wens van Erwin Olaf om de eeuwenoude crayères van het huis – die een plek hebben op de UNESCO werelderfgoedlijst – vast te leggen. Bij zijn bezoek aan Reims was Olaf direct gefascineerd door de diepte en omvang van de crayères. Hij besloot zich daarom te concentreren op de details van deze prehistorische rotsformatie en de sporen die mensen door de eeuwen heen achterlieten..

“De onderscheidende lijnen en vormen in het originele werk van de tekeningen van Mucha hebben een gelijkenis met de lijnen die te vinden zijn op de muren van de kelders.” Erwin Olaf

Ruinart_Light 17_2015

Eerbetoon aan Alphonse Mucha
De uiteindelijke serie bestaat uit 26 zwart-wit beelden. De spanning die dikwijls zichtbaar is in zijn personages en portretten, is in deze serie vervangen door een vorm van sereniteit, alsof de tijd heeft stil gestaan. Erwin Olaf maakte met deze serie een eerbetoon aan Mucha, in zijn tijd een groot vertolker van Art Nouveau, en de wijze waarop men in die tijd met posterontwerp omging.

De Ruinart Cellar-Case
Geïnspireerd op Mucha’s poster heeft Erwin Olaf het ontwerp van de Cellar-Case van Ruinart geherinterpreteerd. De contouren zijn subtiel in het krijt gekleurde hout gegraveerd en doen denken aan de vele vormen die je terug ziet in in het originele werk van Mucha.

COMPO coffret bouteilles

Over Ruinart Champagne
Al sinds 1729 produceert Ruinart champagne en is daarmee het oudste champagnehuis. De oorsprong van dit champagnemerk ligt bij de Benedictijn Dom Thierry Ruinart, vertrouweling van de uitvinder van de sprankelende champagne Dom Pérignon, en diens neef Nicolas Ruinart. Meer dan 200 jaar blijft Ruinart in familiebezit. In 1963 wordt het huis overgenomen door Moët & Chandon en tegenwoordig behoort het tot de LVMH-holding. Het prestigieuze champagnehuis beschikt over een aantal van de meest imposante champagnekelders. Deze ‘crayères’ werden in 1931 al geclassificeerd als historisch monument en behoren inmiddels tot het UNESCO werelderfgoed. Al meer dan een eeuw is Ruinart gelieerd aan contemporary art en design en nog steeds is het merk verbonden aan ruim dertig toonaangevende beurzen en evenementen op het gebied van contemporary art en design wereldwijd, zoals ARCO, de Foire de Bale, de Carre Rive Gauche, London Design, en Miami Art Basel.

Ruinart is gemaakt van 3 druivenrassen, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Anders dan de meeste champagnes, is Ruinart een ‘maison Chardonnay’, een champagne die relatief veel Chardonnay-druiven bevat. Dit vormt dan ook het kenmerkende karakter van dit huis. Ruinart heeft 3 non-vintage kwaliteiten, alle drie Brut: R de Ruinart, Blanc de Blancs en Rosé. Daarnaast heeft Ruinart 2 vintages, een Blanc de Blancs en een Rosé. De vijf cuvées bevatten allen een hoog gehalte Chardonnay van 40%-100%.”.