De rubriek Pureview van Pure Luxe neemt een pure kijk op de gastronomie en gastvrijheid in Nederland en recenseert dit maal restaurant John Dory te Amsterdam.

Aan de Prinsengracht 999 ligt het voormalig pakhuis uit 1680 wat onlangs is omgetoverd tot modern seafood restaurant John Dory door chef-kok Arjan Wennekes (bekend van ‘Vis aan de Schelde’). Ze onderscheiden zichzelf niet alleen door de unieke term ‘Vistronomie’ te gebruiken voor de filosofie van het restaurant, maar ook door alleen producten uit Nederland te gebruiken. Dit betekend, geen kreeft uit Canada, maar kreeft uit de Oosterschelde. De menukaart is exclusief ingedeeld in een à la carte gedeelte met 2 voor-, 2 hoofd- & 2 nagerechten en daarnaast een menu met keuze uit 3 tot 6 gangen.

Nadat we buiten aan de gracht nog even hebben mogen genieten van een glaasje bubbels vergezeld door een tasting van oesters in de ondergaande Amsterdamse zon, vervolgen we onze Experience. Eenmaal binnen treffen we eerst het lounge gedeelte aan met zicht op de open keuken en aansluitend de bar. Het restaurant gedeelte bereiken we door via de draaitrap naar de eerste verdieping omhoog te lopen. Met oude historische balken boven ons hoofd en openslaande deuren richting de gracht, waar de laatste zonnestralen van de warme zomerdag doorheen stralen, voelen we ons direct thuis.

John-Dory-Vistronomie-Local-Minded-002

We hebben plaats genomen aan onze tafel en de amuses zijn op, waarna het voorgerecht volgt: Makreel gemarineerd in ponzu vinaigrette met venkel, creme van avocado, Japanse komkommer, radijs en een krokantje in vorm van een kletskopje van sesam en karamel. Wat ons betreft laat dit meteen de kracht zien van John Dory, het bord is een absoluut plaatje: een verfijnde presentatie met subtiele afwerking van eetbare bloemen doen het gerecht sprankelen. Waardoor dit tevens ook onze favoriete gerecht van de avond is. De bijpassende frisse Australische wijn, de Pikes white mullet, zorgt voor een mooie balans tussen de zure en zoute tonen van het gerecht.

Voorgerecht-John-Dory-Pure-Luxe

Het voorgerecht van makreel.

Het tussengerecht wordt geserveerd en voor ons verschijnt een spel tussen de smaken zoet, romig en zout. Een hap van de bruschetta van gegrilde sardines met tapenade van tomaat, zwarte olijven en lichte feta kaas vult de mond met een zoute smaak. Om vervolgens verlost te worden door de zoete en romige smaken van de daarbij geserveerde Ajo Blanco, een typisch Spaanse koude soep gemaakt van moscato druiven, cocos en amandel, salsa van romesco. Een duidelijke winnaar, dit spel van afwisseling is een voortreffelijke voortzetting van onze Experience.

Het eerste hoofdgerecht: een roodbaars op de huid gebakken met een romige beurre blanc van paling, Hollandse witte asperges, lamsoor, haringkuit, bieslook en crumble van aardappel is uitstekend in balans en voelt aan als een logisch vervolg in het menu. We worden wederom verrast door de aangename wijn spijs combinatie met een Australische wijn, ditmaal een blend van Chardonnay, Viognier & Sauvignon blanc, genaamd Yirram, die mooi in balans ligt met de smaken van de vis en de lamsoor.

John-Dory-Vistronomie-Local-Minded-014

Het tweede hoofdgerecht is wat ons betreft (weer) een schot in de roos. De gecentreerde kleurrijke presentatie op het zwarte bord van de op de huid gebakken Heek met een hollandaise sauce aangemaakt met chorizo, gestoofde cantharellen, tuinbonen, sugarsnaps en een coulis van daslook is een feest voor het oog. De bijgaande lichte rode Italiaanse wijn, Bardolino, heeft een soepele aardse smaak die goed samengaat met de chorizo en de cantharellen.

John Dory heeft ons nieuwe en unieke bereidingen en combinaties met vis laten zien, en dat allemaal met Nederlandse producten. Wij vinden het knap..! Iedereen die fan is van Vis aan de Schelde (of gewoon van vis op niveau) moet hiervan toch nieuwsgierig worden. Ons advies: ga gewoon eens proeven daar aan de Prinsengracht 999, wij zijn voor de prijs van €45,- p.p. voor 4-gangen nog nooit zo verrast en in de watten gelegd als bij John Dory!

Ga naar de website van John Dory voor meer informatie en/of reserveringen.

Lees ook: Luxe Lijstjes: 5 Seafood Restaurants in Amsterdam met Fantastische Kaviaar, Oesters en Kreeft