Mensen zijn op te delen in vier categorieën: de wijnkenner, de ‘wijn ik denk het te’-kenner, de ‘ik hou niet van chardonnay, maar drink graag pouilly fuissé of pouilly fumé’-kenner en vrouwen. Wil je indruk op haar maken? Neem dan deze tips ter harte.

Het is zover: jullie gaan op date. Natuurlijk neem je haar mee naar een goed restaurant. Als eerste krijg je de wijnkaart voorgeschoteld: een allesbepalend moment voor het verloop van de rest van de avond. Jullie snappen wel wat ik bedoel… Vrouwen hebben een directe lijn met je onderbewustzijn, buiten jouw weten om heeft alles wat je zegt een reden. Zo heb ik ooit bijna mijn eigen graf gegraven door mijn vrouw fout te complementeren (ja dat kan dus). Er was geen wijn die mij die avond nog kon redden. Deze column biedt dan ook geen gegarandeerd succes, maar laten we elkaar helpen waar we kunnen.

Waar wij mannen de ‘lakenpotentie’ van de vrouw bepalen aan de hand van de hoogte van haar hak, bepalen vrouwen dat aan de hand van onze mate van dominantie over de wijnkaart. Wees daadkrachtig en maak je keuzes. Niet te veel vragen stellen, want dat zijn ze toch niet van ons gewend. Houd het daarom bij de simpele eerste vraag: rood of wit?

Dat brengt mij bij de tweede stap, die onder geen beding overgeslagen mag worden. In de hersenwerking van de vrouw is jouw wijnkeuze namelijk gebaseerd op hoe je over haar denkt en wat jouw intenties zijn. Bestel daarom nooit de goedkoopste wijn, hoe lekker die ook is. Geloof mij nou maar: hier kom je niet onderuit, ze heeft de wijnkaart online allang bekeken.

Het keuzemoment
We zijn nu beland bij de uitvoering: het daadwerkelijk kiezen van de wijn. Houd hierbij niet vast aan wat jullie gaan eten. Drink lekker wat je wilt drinken en eet wat je wilt eten. Voor knoflook alleen al zijn meer dan vijftig bereidingswijzen. Een product zoals aangegeven op de menukaart kan de smaak dus niet bepalen. Hier kan je de plank compleet misslaan. De meest veilige keuze is de ‘klassieker’, iedereen met een beetje verstand van wijn grijpt toch terug naar wijnen uit Europa.

Is de keuze op rood gevallen? Vraag dan of de wijn licht gekoeld – rond de 17 graden, net onder kamertemperatuur – geserveerd mag worden. De wijn smaakt niet alleen lekkerder, je voorkomt ook dat je met een blauwe bek je verhaal doet.

In het kader van ‘size does matter’: vraag de ober om grote wijnglazen (dat kunnen Bourgogne- of Bordeaux glazen zijn.) Wijn smaakt niet alleen lekkerder in een mooi groot glas, je laat ook zien dat je kennis van zaken hebt. De sommelier is sowieso een goede wingman, geloof me: we snappen je en zullen je helpen met net dat extra vleugje testosteron als kers op de taart. Stel ons wel de juiste vragen! Zeg nooit dat je op zoek bent naar een kruidige wijn, bijna iedere wijn heeft iets kruidigs. Je hebt het dan over 5% van de totale smaaksensatie. Zeg ook niet dat je dol bent op Franse of Chileense wijnen, dit is appels met peren vergelijken. Wat je wel kunt vragen? Of de wijn nu ‘mooi op dronk’ is. En bij een volle witte wijn (hoe jonger hoe beter) kan je vragen of de wijn gedecanteerd (in een karaf geschonken) kan worden.

Is de wijn besteld? Pas op: je bent er nog niet! Word niet hoogmoedig. Alleen ruiken aan de wijn staat gelinkt aan kennis, maar doe niet alsof. Je slaat een ongelofelijke flater als de wijn toch kurk blijkt te hebben. En ja, ook dit linken vrouwen aan jouw potentiele bedcapaciteiten: hij doet maar wat…

Lees hier meer artikelen uit Pure Luxe Magazine 2

Robbert Veuger (39 jaar) is Bourgondiër van beroep. Sommelier en eigenaar van het met twee Michelin sterren bekroonde restaurant ‘ Aan de Poel’ (Amstelveen), dat in 2017 proost op haar 10-jarig bestaan.