Deze week vindt voor het tweede maal de Week van de Italiaanse Gastronomie plaats. The Extraordinary Italian Taste is een moment om wereldwijd de Italiaanse Gastronomische tradities te vieren. In Nederland zullen er maar liefst 19 restaurants in ’t kader van deze week een 3- of 4-gangen diner opdienen gericht op de traditionele Italiaanse keuken. Wij brachten een bezoeken aan Roberto’s Restaurant in ’t Hilton om te proeven van hun Gastronomische kwaliteiten.

Roberto’s en Tartufo Bianco

Speciaal voor deze week is sous chef Dario Spiga afgereisd naar Serralunga d’Alba. Daar heeft hij samen met sterrenchef Pasquale Laera een menu samengesteld rondom de traditionele keuken en het gebruik van de magistrale Tartufo Bianco. De witte truffel is ’s werelds meest gevraagde truffel en groeit enkel in Piëmonte. Deze regio in het Noordwesten van Italië is de geboortegrond voor de meest geurige truffel die we kennen. Omdat Roberto’s zich tijdens deze Week van de Italiaanse Gastronomie richt op deze regio, heeft de truffel een prominente plek gekregen in het menu dat we hebben mogen ontdekken.

Robertos Week van de Italiaanse Gastronomie Barolo witte truffel Batasiolo Pure Luxe

Crème van aardappel en prei, kwartelei, Fontina, herfstgroenten.

Het gelauwerde wijnhuis Batasiolo S.P.A.

Natuurlijk is een Italiaans diner niet compleet zonder goede wijn, dus ook daar is aan gedacht. Er worden verschillende Barolo’s geschonken, waarbij iedere wijn uiteraard toegespitst is op het gerecht, zodat de smaak het best tot z’n recht komt. Het begeleidend Barolo wijn-arrangement zal bestaan uit wijnen van zeer uiteenlopende jaargangen, waarin iedere wijn z’n unieke kwaliteit herbergt. Een delegatie van het wijnhuis Batasiolo S.P.A. wist ons te begeleiden in het proeven van de wijnen en het rijmen met de gerechten. Op traditionele Italiaanse wijze.

Robertos Week van de Italiaanse Gastronomie Barolo witte truffel Batasiolo Pure Luxe

Wijnkelder, wijnhuis Batasiolo S.P.A.

Het menu voor deze week

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het menu ons positief verrast heeft. Uiteraard mogen we hoge verwachtingen hebben, maar het is altijd een verrassing wanneer je plaats neemt om een – tot dan toe – onbekend menu te ervaren. De witte truffel was zeer prominent aanwezig en dat was geen vervelend aspect. We begrijpen waarom de truffel zo in trek is, de smaak is zeer intens, maar op subtiele wijze. Het verstoord de overige smaken niet, maar vult ze goed aan – in onze optiek.

Als voorgerecht kregen we een Crème van aardappel en prei, kwartelei, Fontina en herfstgroenten. Daar kwam een Barbaresco DOC, 2014 als begeleidende wijn bij. Daarna werd er een Ravioli van polenta gevuld met ‘salsiccia’ en cantharellen in artisjokcrème opgediend. Hier was er een Barolo Bussia, 2008 of een Barolo Cerequio, 2008 ter beschikking.

Robertos Week van de Italiaanse Gastronomie Barolo witte truffel Batasiolo Pure Luxe

Ravioli van polenta gevuld met ‘salsiccia’ en cantharellen, artisjokcrème.

Het hoofdgerecht was een zeer smakelijke Rib-eye in melk gearomatiseerd met gekonfijte knoflook en demi-glace. Tevens vergezeld door een in zout gepofte aardpeer. Dit gerecht was de absolute topper wat ons betreft. Het vlees was van ongekende klasse en de peer was daar een zeer smakelijke toevoeging op. Uiteraard ook hier details van witte truffel. Als wijn werd er een Barolo Boscareto, 1996, een Barolo Boscareto, 2006 of een Barolo Briccolina, 2009 geschonken.

Robertos Week van de Italiaanse Gastronomie Barolo witte truffel Batasiolo Pure Luxe

Rib-eye, melk gearomatiseerd met gekonfijte knoflook, demi-glace, in zout gepofte aardpeer.

Afsluitend kregen we witte chocoladeschuim met Kaki en hazelnoot geserveerd. Uiteraard vergezeld door een dessertwijn – een Moscato d’Asti BOSC DLA REI, 2016. Het is een menu geworden wat in onze optiek goed weerspiegelt wat er mogelijk is in de Italiaanse keuken. Tevens laat het duidelijk zien wat de Piëmonte regio te bieden heeft. De wijnen van Batasiolo S.P.A. zijn uitmuntend en passen perfect bij de samenstelling van het excellente menu.

Robertos Week van de Italiaanse Gastronomie Barolo witte truffel Batasiolo Pure Luxe

Kaki, witte chocoladeschuim, hazelnoot.

Proef de Italiaanse keuken

Mocht je deze week interesse hebben in deze Italiaanse smaaksensatie, dan is het mogelijk om te reserveren door Roberto’s te contacteren. De prijzen voor het menu zijn als volgt: €49 p.p. voor het 3-gangen diner en €59 p.p. voor het 4-gangen diner. Het begeleidend Barolo wijn-arrangement is naar keuze. De menuprijzen zijn exclusief de dagprijs voor de witte truffel. Wat ons betreft absoluut een aanrader om deze week eens te proberen.