Een Michelin-ster is voor veel mensen met een culinaire achtergrond de hoogst haalbare eer. Het is de kroon op je werk en toont aan de buitenwereld dat je daadwerkelijk een niveau weet te bereiken dat niet veel anderen kunnen evenaren. Vaak is het zo dat een chef of een bepaald restaurant zeer vereerd is met de ster. In dit uitzonderlijke geval is het net even iets anders. De 72-jarige Jay Fai heeft namelijk een Michelin-ster ontvangen en is er – nu ongeveer een maand later – niet echt meer over te spreken. 

Géén Michelin-ster meer voor Jay Fai

De 72-jarige vrouw uit Bangkok – haar echte naam is Supinya Junsata – heeft de roem en de lof inmiddels wel weer gezien. Ze is al langere tijd immens populair in de stad vanwege de grandioze gerechten die in haar street-restaurant te krijgen zijn. Het was enkel een kwestie van tijd alvorens het restaurant en de chef in ’t bijzonder opgepikt zouden worden door de kenners van Michelin. Zo geschiedde.

Inmiddels heeft Jay Fai er wel weer genoeg van. Het is namelijk zo dat het restaurant en haar maaltijden altijd genoeg klanten wisten te trekken, maar sinds het krijgen van de ster is dit nog heftiger. Ze geeft aan dat er nu veel mensen komen die gefocust zijn op het fotograferen van het zaakje en de maaltijden die er bereid worden. Het zijn toeristen die niet direct komen eten. Aandacht die niet echt nodig is in de ogen van de chef-kokkin. Daarnaast is ze ook niet van plan om prijzen te verhogen. Heeft ze er echt baat bij?

De druk van een Michelin-ster

Fai zegt: ‘Ik wil mijn trouwste klanten niet ineens teleurstellen door de prijs te verhogen na zo’n uitreiking.’ Iets dat we natuurlijk wel kunnen begrijpen. Daarnaast zal het haar ook niet direct in dank worden afgenomen wanneer ze haar prijzen ineens verhoogt. Het is overigens niet de eerste keer dat men een Michelin-ster niet langer wil. Zulke situaties komen wel vaker voor. Zo gaf Jérôme Brochot aan dat hij z’n ster terug wil geven zodat klanten weer komen. De eisen van Michelin maken dat klanten het niet langer kunnen veroorloven om te komen. Een nadelig effect van deze prestigieuze onderscheiding.

Klein probleem: Michelin neemt geen sterren terug. Dit gebeurt alleen wanneer de organisatie vindt dat je de ster niet langer waard bent. We hopen voor Jay Fai dat de drukte zal afnemen en ze haar werk met plezier kan blijven doen. Het leven van culinaire toppers gaat nu eenmaal niet over rozen. Overigens blijkt het streetfood in Azië bovengemiddeld goed te zijn. We kunnen jullie dus absoluut aanraden er eens te gaan eten – niet alleen foto’s te maken.

Bron: Robbreport