Wanneer we over whisky spreken, dan gaat het veelal over ‘Scotch’ – oftewel whisky van Schotse makelij. Er is natuurlijk veel meer te krijgen dan enkel een goede Single Malt uit Schotland, zo merkte men ook bij RM Sotheby’s nog niet zolang geleden. Althans, als je de kwaliteit van de whisky mag afmeten aan de prijs, dan zijn Japanners absolute toppers als het aankomt op whisky distilleren. Deze speciale 50-jaar oude Yamazaki whisky ging namelijk onder de hamer voor zo’n $300.000. Een bedrag dat zelfs de experts niet hadden verwacht.

50-jaar oude Yamazaki Single Malt whisky

In Azië werd geruime tijd geleefd volgens ’t motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht‘. Zo waren de Aziaten ongekend goed in het bekijken van producten uit de Westerse wereld, deze volledig uit te pluizen en vervolgens te finetunen. Zo gebeurde dit ook met whisky. Japanse whisky schijnt namelijk ontstaan te zijn door het bekijken, testen en proeven van Schotse whisky – om deze vervolgens een soort van 2.0-jasje te geven. Of dit werkelijk het geval is, dat is nog maar de vraag. Wat betreft spijs en drank zijn Aziaten toch redelijk zelfvoorzienend, dus waarom niet als ’t op whisky aankomt?

japanse yamazaki single malt whisky RM Sothebys Pure Luxe

Deze spectaculaire Japanse whisky heeft dus aardig wat opgetrokken wenkbrauwen op z’n geweten. Onterecht? Wie zal ’t zeggen. Natuurlijk ligt er ergens een grens, maar whisky als investering is aan een opmars bezig. Deze 50-jaar oude Yamazaki Single Malt whisky werd door kenners geschat op een bedrag tussen $90.000 en $140.000. Het uiteindelijke bedrag lag daar ver boven. Een mysterieuze bieder betaalde maar liefst $298.739 voor deze fles. Is ’t te rechtvaardigen? We kunnen enkel zeggen dat er in 2011 slechts 50 van dit soort flessen zijn gebotteld. Het is dus een aardig zeldzame whisky – drie ton zeldzaam? Dat lijkt nogal optimistisch.

Bron: Hiconsumption