Als de multinationals van deze een goed boekjaar achter de rug hebben, dan betekent dat vaak handenwrijvende topmensen. Logisch, een goed jaar staat voor vooruitgang, op praktisch ieder vlak. Het resultaat is dan ook vaak een nette bonus voor de topposities, zoals Ben van Beurden van Shell kan beamen. De topman van Shell heeft over 2018 namelijk een aandelenbonus van €20.000.000 mogen ontvangen.

Ben van Beurden ontvangt het dubbele ten opzichte van 2017

Shell heeft vandaag het jaarverslag over 2018 gepresenteerd en daaruit blijkt dat er een aardige som geld wacht op de heer van Beurden. Waar het bedrag in 2017 nog op een schamele €8,9 miljoen stond, daar is het over 2018 ruim verdubbeld. Met meer dan €20 miljoen weet Ben van Beurden: ‘het was een goed jaar’. In 2016 is er een voorwaardelijke prestatieovereenkomst gesloten met van Beurden, die zich richt op de aandelenbonus.

Indien voldaan wordt aan een reeks aan prestatiecriteria wordt de aandelenbonus ook daadwerkelijk uitgekeerd. Deze bonus is het grootste gedeelte van de totale 20 miljoen euro – namelijk €15 miljoen. Hieruit blijkt dat de topman z’n taken op zeer overtuigende wijze heeft volbracht, zeker wanneer we kijken naar het verschil tussen 2017 en 2018.

shell topman ben van beurden jaarverslag Pure Luxe

Shell presenteert plannen voor een andere werkwijze

Uiteraard is de Brits-Nederlandse multinational vaak onderwerp van gesprek als het gaat om MVO. Volgens de nieuwe plannen die gepresenteerd werden door de brandstofgigant is het streven dat er in 2021 een 2 tot 3 procent lagere CO2-uitstoot moet zijn. Ter verduidelijking: in 2017 produceerde Shell zo’n 73 miljoen ton CO2-uitstoot, in 2018 was dit 71 miljoen ton. Shell is pas in 2017 echt concreet naar buiten getreden met plannen voor het reduceren van onder andere de CO2-uitstoot.

shell topman ben van beurden jaarverslag Pure Luxe

Volgens een deel van de aandeelhouders waren die plannen destijds niet rigoureus genoeg en dus moest er het een en ander veranderen. Het is natuurlijk een gigantische uitstoot die vooralsnog plaatsvindt bij operaties van Shell, maar het begin is gemaakt. Indien deze cijfers over de komende jaren sterker dalen, dan verdient Ben van Beurden wat ons betreft een pluim.