Speciaalbieren, ze zijn de laatste jaren flink in aanzien gestegen. Men lijkt steeds vaker een bijzonder biertje te verkiezen boven het standaard goudgeel uit de tap en dat zorgt ervoor dat brouwerijen als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch is de markt inmiddels zo verzadigd dat brouwers naarstig op zoek zijn naar bijzondere aspecten die het bier anders maken dan de concurrentie. Northern Monk doet dit door gebruik te maken van een bijzonder brouwproces, op het hoogste punt van het Verenigd Koninkrijk.
Het Northern Monk biertje is van een hoger niveau – letterlijk en figuurlijk
Je vraagt je natuurlijk af welk aspect van dit biertje ervoor zorgt dat het allemaal net iets meer mag kosten, dus dat gaan we je haarfijn uitleggen. De essentie van dit speciaalbier is namelijk terug te leiden naar de Ben Nevis. Deze berg is gesitueerd in het noorden van Schotland en het hoogste punt van Groot-Brittannië vormt de uitvalsbasis voor de brouwerij van Northern Monk.
Het is hier waar de 11% ABV Barrel Aged Imperial Stout tot leven komt. Ingrediënten voor het brouwsel worden door vier medewerkers zorgvuldig verzameld – op de hellingen van de berg welteverstaan. Als ‘geheim’ ingrediënt wordt er tevens Dew of Ben Nevis toegevoegd aan het brouwsel. Wanneer het mengsel klaar is, wordt het 2 maanden opgeslagen in whisky-vaten om te rusten. Er zullen slechts 50 flesjes gebotteld worden, dus geïnteresseerden moeten er snel bij zijn. Al durven we te stellen dat het even duurt alvorens bier met een prijskaartje van €1.200 gauw uit zal verkopen. Meer info hier.
Bron: Northern Monk