Tegenwoordig willen steeds meer bedrijf de futuristische kant op met top-of-the-bill geluidssystemen (zoals deze Lucid Air EV met Dolby Atmos), maar er is nog steeds een heel garde die zot is op old-timers en rustieke onderdelen. Daarbij zullen sommige de krakende geluiden uit een vinylspeler verkiezen boven digitale muziek. Deze speciale editie van Lexus bevat een ingebouwde vinyl platenspeler in het dashboardkastje.

Lexus IS Wax Edition

De vervoerbare platenspeler is genaamd Lexus IS Wax Edition. Het is een uniek concept gebouwd door de autofabrikant om de Lexus in samenwerking met muzikanten Madlib en Kaytranada. Het hoogtepunt van de auto is de vinylspeler voor in de auto die speciaal is ontworpen en perfect werkt tijdens het rijden. Het monteren van een platenspeler in een auto is uitdagender dan je zou denken. We zullen het proces even doorlopen.

De auto-industrie experimenteerde al in de jaren vijftig met het idee. De Chrysler Highway Hi-Fi uit 1956 was de eerste productieauto met een vinyl platenspeler. Maar G-krachten van een rijdende auto hadden invloed op de motor terwijl hobbelige ritten resulteerden in overslaan, waardoor autofabrikanten het opgaven. De vinylspeler in de Lexus IS Wax Edition is dus een doorbraak van jewelste. Met behulp van een roterende motor om de draaitafel te stabiliseren en overslaan te voorkomen terwijl de auto in beweging is kan het apparaat 12-inch platen van volledige grootte afspelen.

Vinylspeler

Lexus bundelede hun krahcten met Hollywood effects house SCPS om de draaitafel voor in de auto tot een werkelijkheid te maken. Hij is groot genoeg om 12-inch vinylplaten op ware grootte af te spelen, past in het handschoenenkastje van de auto en springt eruit wanneer het deksel wordt geopend.

vinylspeler

Het high-fidelity vinylgeluid wordt afgespeeld via het Mark Levinson Premium Surround Sound-audiosysteem van de auto met 17 luidsprekers en een versterker met een vermogen van 1800 watt. Gemaakt met een 3D-printer en bestaande uit koolstofvezel en bewerkt aluminium.

‘Driven by sound’

“Als ik muziek maak, doe ik dat meestal met een koptelefoon, dus ik hoor alles duidelijk. En ik breng het naar de auto, test het uit. Elke keer. Dat is de grote test. Om de draaitafel in een Lexus te hebben? Dat is voorbij. Toen Lexus zei dat ze deze auto wilden bouwen, dacht ik niet dat het mogelijk was. Het was geweldig om vinyl te zien en te horen spelen tijdens het cruisen in een auto, ” zei DJ en producer MC Madlib

Lexus

Naast de platenspeler heeft de speciale editie een aangepaste matzwarte wrap aan de buitenkant en een speciaal interieur in zwart en rood. De Lexus IS Wax Edition is een eenmalig gebouwd als promotievoertuig en zal naar verwachting niet in productie gaan.

LEXUS x PITCHFORK: DRIVEN BY SOUND (PART TWO) from ANDRE BATO CORP on Vimeo.