De Dolby Atmos surround sound-technologie die zorgt voor een filmische, 3D-geluidservaring kennen we al een tijdje, maar haast uitsluitend vanuit de bioscoop. De vooruitstrevende audiotechnologie ging in première in 2012. Sindsdien is het overgestapt van Dolby Theaters naar een verscheidenheid aan thuisproducten. De technologie is echter nog niet beschikbaar voor audiosystemen in de auto. Maar daar gaat verandering in komen.

Lucid Air EV met Dolby Atmos

De Lucid Air EV is helemaal klaar om het eerste voertuig te worden dat Dolby Atmos-audio levert. De Amerikaanse autofabrikant kondigde aan dat zijn audiosysteem “Surreal Sound” de meeslepende geluidstechnologie zal bevatten, die standaard gaat aangeboden worden in de Air Grand Touring- en Air Dream Edition-modellen.

Het Surreal Sound-systeem van Lucid heeft een indrukwekkende opstelling met 21 luidsprekers die het directionele meeslepende geluid van Dolby Atmos aankan. Om een ​​echt surrealistische ervaring te creëren, is het audiosysteem uitgerust met voor-, achter-, zij- en hoogteluidsprekers die de beweging van het daardoor gecreëerde geluid zullen voelen.

Lucid werkte samen met Dolby om het systeem van de Air af te stemmen om de auditieve aanwezigheid van de Studio C-opnameruimte van Capitol Records na te bootsen.

Dolby Atmos

“Het grote verschil is de plaatsing van de luidsprekers boven het hoofd”, zei Derek Jenkins, Senior Vice President Design van Lucid Motors. “Langs de binnenste stijlen van het voertuig plaatsen we heel voorzichtig de bovenliggende luidsprekers om het volledige bovenste surround-gebied te optimaliseren. De uitlijning met die bovenste luidsprekers en de onderste luidsprekers is cruciaal voor het creëren van die dimensionale ervaring. ”

Dolby Atmos Music

Om het meeslepende geluid van het systeem te ervaren, heb je een abonnement op muziek met hoge resolutie nodig dat toegang biedt tot Dolby Atmos Music. Dolby Atmos Music is sinds 2019 beschikbaar op platforms zoals Amazon Music en Deezer. Lucid Motors is van plan om zes maanden gratis streaming aan te bieden, met zowel de Grand Touring- als de Dream-editie.

Lucid-EV-1

De EV-fabricant beweert dat de Dolby Atmos-technologie ook de veiligheid van het voertuig zal verbeteren met behulp van directionele audio voor bijvoorbeeld meldingen en waarschuwingen.

Lucid Motors accepteert momenteel reserveringen voor de Air EV op hun website en de eerste leveringen zullen naar verwachting in de tweede helft van 2021 beginnen.

Check de site van Lucid Motors voor meer informatie.