Iedereen die de afgelopen vier à vijf maanden is ingestapt kreeg het zwaar te verduren. Na flinke pieken, kreeg crypto-land ook flinke dalen te verduren. Op dit moment staat de markt er gunstig voor in vergelijking tot de vorige maanden. Hier volgen 5 redenen om in te stappen in Bitcoin en andere cryptomunten.

Redenen om in te stappen in Bitcoin en crypto

Cryptocurrency’s hebben bewezen een van de meest winstgevende investeringsmogelijkheden te zijn, waarbij ze de winsten van conventionele voorraden en grondstoffen overtreffen. Cryptocurrency’s worden almaar populairder onder beleggers, bedrijven en instanties waarbij nieuwe posities worden ingenomen en uitstekende resultaten worden geboekt. Daarbij biedt het immers vele voordelen ten opzichte van standaard fiatgeld, wat we nu hoofdzakelijk gebruiken voor ons betaalverkeer. Cryptomunten hebben lagere transactiekosten, een snellere verwerkingstijd en zijn volledig transparant.

Eerder schreven we een uitgebreid artikel over hoe je kan starten met crypto en over de instapmogelijkheden in Bitcoin en altcoins. Ook kan je je direct aanmelden bij Bitvavo via deze link, waarbij je over de eerste €1000,- geen transactiekosten hoeft te betalen.

1. Bitcoin laat zijn kracht zien

De afgelopen maanden was het een regelrecht bloedbad voor de wallets van crypto-eigenaren. Maar de cryptovaluta, met name Bitcoin, de moeder van alle coins, zit weer in de lift. Beleggers zijn wat optimistischer dankzij mogelijke cryptoplannen van techbedrijf Amazon, die ze vooralsnog zelf ontkennen. Het Amerikaanse bedrijf heeft een nieuwe vacature op haar website staan, voor iemand die een strategie moet gaan ontwikkelen rond cryptovaluta en blockchain. Een teken dat het bedrijf stappen wil zetten met de blockchain-technologie.

Dit jaar, rond half april, haalde bitcoin nog een record: de digitale valuta was meer dan $63.000 (€53.000) waard. Niet lang daarna ging het, mede dankzij strenge regelgeving in China, in sneltreinvaart bergafwaarts. In enkele weken kelderde de munt zelfs tot z’n laagte punt van het jaar en stond de waarde op bijna $29.000 (€25.000). Op het moment van schrijven trekt de waarde weer aanzienlijk bij en binnen een week ging de koers van onder de $30.000 (€25.300) naar bijna $40.000 (€33.700), alles lijkt mogelijk op de Bitcoinmarkt.

Met een marktkapitalisatie van €602,434,060,115 is het verreweg de meest voorkomende munt in omloop. Gevolgd door Ethereum met €223,648,239,046 en Tether met €52,391,979,652. Verwachtingen over de toekomstige koersverloop van de munt lopen uiteen, maar sommige ‘experts‘ zien een waarde van €1.000.000 binnen vijf jaar nog altijd realistisch in, ondanks de recente daling.

2. Elon Musk oppert weer mogelijkheden voor Bitcoin als betaalmiddel

Ook de woorden van Tesla-baas Elon Musk hadden afgelopen week weer positieve invloed op de koers. Musk benadrukte tijdens een Bitcoinconferentie, het B Word-evenement, dat zijn autobedrijf in de toekomst weer Bitcoins wil gaan accepteren als betaalmiddel. De klimaat-voetafdruk van de cryptovaluta moet dan wel eerst omlaag, maar hij ziet veel vooruitgang op dat vlak.

Op het moment dat Elon Musk kritiek uitte over de voetafdruk van Bitcoin zorgde hij juist voor een dalende koers. Bitcoin-miners bevinden zich voor een flink deel in China en dat slokt enorme hoeveelheden energie op,  met name fossiele energie. Zodra energieverbruik minder vervuilend wordt, kunnen Tesla-kopers hun auto weer gaan afrekenen in Bitcoin.

Elon Musk: CEO van Tesla en SpaceX, Jack Dorsey: CEO van Square Inc. en Twitter, en Cathie Wood: CEO van Ark Invest, spraken op 21 juli in een live panel op het zogeheten B Word-evenement. Dit vermogende drietal besprak uitgebreid de toekomst van Bitcoin, prees de cryptocurrency en het potentieel om meer te veranderen dan alleen monetaire systemen. “Mijn hoop voor crypto in het algemeen is dat het de kernefficiëntie van geld kan verbeteren om minder fouten, overheidsinmenging of fraude te hebben”, zei Musk tijdens het gesprek.

In februari kondigde Musk aan dat Tesla Bitcoin zou gaan accepteren voor aankopen, maar dit werd in mei ingetrokken, omdat hij vond dat het minen te schadelijk is. Mochten er manieren zijn om het duurzaam te verkrijgen, is het in de toekomst mogelijk dat Bitcoin wél geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel. En dat gaat nu de goede kant op.

3. Bedrijven en instanties investeren volle bak

Niet alleen Amazon wil meer diepgang in de Blockchain, ook andere toonaangevende bedrijven, kapitaalkrachtige individuen en instanties willen hun plak van de crypto-taart. Niet alle bedrijven schreeuwen over de daken dat ze investeren in crypto, maar er zijn toch aardig wat bedrijven die grote cryptoportfolio’s op hun naam hebben staan. Momenteel hebben 34 openbare bedrijven gezamenlijk meer dan 213.000 bitcoins, volgens gegevens van CryptoTreasuries. Samen vertegenwoordigen deze bedrijven 1,14% van het totale aanbod Bitcoins in omloop en steeds meer haken aan.

Naast blockchain- en bitcoin-mijnbouwbedrijven, hebben sommige bedrijven die geen zaken doen met betrekking tot digitale activa, zoals het business intelligence-softwarebedrijf MicroStrategy, EV-fabrikant Tesla en Square inc, die financiële dienstverlening en digitale betalingen regelt. MicroStrategy is het beursgenoteerde bedrijf met de meeste Bitcoin, met ongeveer 104.000 stuks van de populairste munt, gevolgd door Tesla, Galaxy Digital Holdings, Voyager Digital, Square Inc. en Marathon Digital Holdings.

4. Buy low, sell high

Buy low, sell high is dé manier om winst te pakken op op cryptomunten. Dus kijk goed naar de charts en zorg ervoor dat je instapt op het moment dat de peiling in het rood staan, om vervolgens uit de cashen wanneer ze weer groen worden. Tuurlijk is dit geen garantie, want het is haast onmogelijk om te weten wanneer de munt z’n hoogste én laagste punt aantikt, dus investeer alleen geld dat je kunt missen.

Crypto

Wanneer de vraag naar een bepaalde crypto op korte tijd enorm toeneemt, heeft dat ook effect op de prijs en zal de waarde aanzienlijk toenemen. Deze procentuele groei brengt dan langzaam maar zeker FOMO – fear of missing out – met zich mee. Nu de markt flink naar beneden kelderde, is de kans dus groot dat ze weer richting recordwaardes gaan. Aangezien steeds meer bedrijven, instanties, overheden en kapitaalkrachtige individuen niet de boot willen missen. En jij ook niet.

5. Het stock-to-Flow (S2F) model is nog altijd in takt

Dit is een van de populairste theorieën gericht op Bitcoin. Aan de hand van wiskundige formules en gegevens uit het verleden wordt er een lucratieve toekomst voor Bitcoin voorspeld. De theorie is gebaseerd op de wereld van de edelmetalen en in de berekening wordt de voorraad van de producten (stock) gedeeld door de jaarlijkse nieuwe productie die er bij komt (flow).

Simpel gezegd: hoe minder er van is, hoe hoger de waarde wordt. Deze theorie is vooral interessant aangezien het een gegeven is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gemined kunnen worden. Momenteel ligt het aantal dat in omloop is op zo’n 18.7 miljoen. Dit houdt in dat de jaarlijkse flow uiteindelijk zal stoppen en de schaarste toeneemt. De Nederlandse bedenker, PlanB, van dit model en de voorstanders gaan ervan uit dat er een significante relatie is tussen het S2F-model en de marktwaarde.

Omdat de Stock to Flow-ratio steeds lager wordt, moet de Bitcoin in waarde gaan stijgen. Volgens de S2F theorie zal de Bitcoin hierdoor ergens in 2022 de grens van 100.000 dollar aantikken.

Meld je aan bij een betrouwbare exchange

Heb jij nog geen account of zit je nog niet bij een exchange? Maak dan via deze link een Bitvavo-account aan. Bitvavo biedt op zowel de app als op je desktop een eenvoudige interface voor beginnende traders. Daarnaast is er een geavanceerde interface voor ervaren traders. Het minimumbedrag is slechts €1,- en je betaalt maximaal 0.25% handelskosten, maar over de eerste €1000,- geen handelskosten.

Dit is geen financieel advies. Investeren blijft riskant, dus besteed niet meer aan cryptocurrency dan je bereid bent te verliezen.