Een sigaar opsteken, languit op de fauteuil en een glas whisky erbij. Voor sommigen is dat dé manier om tot rust te komen. Whisky wordt gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. De naam komt uit Iers-Gaelische ‘uisce beatha’ of Schots-Gaelische ‘uisge beatha’, ook wel bekend als fuisce wat levenswater betekent. Zo, weet je dat ook weer. Door naar wat het echt om draait: Yamazaki 55-whisky, de oudste Japanse whisky ooit.

Oudste Japanse whisky bestaat uit slechts 100 flessen

Na het vrijgeven van de Yamazaki 55-whisky via een Japans loterijsysteem heeft Suntory een beperkt aantal van s’werelds oudste Japanse whiskey uitgebracht voor de echte kenners. Het bedrijf doet dit vanwege het Japanse Showa tijdperk uit de jaren zestig. Door deze periode veranderde er veel bij het merk.

Whisky

De Yamazaki 55 -whisky bevat witte op eikenhout gerijpte whisky uit 1964 die is gecombineerd met Mizunara gerijpte whisky uit 1960. De beperkte voorraad bestaat uit 100 flessen, waarbij elke editie wordt verpakt in exclusieve doos die is versiert met Japans hout, goudstof en een schitterende zwarte lak.

Opperhoofd Shinji Fukuyo zijn omschrijving

“Zeer oude Scotch Whisky’s gaven me de indruk dat het perfecte Griekse sculpturen waren met een prachtige, getinte schoonheid. Meteen indrukwekkend als een kunstwerk. Maar de Yamazaki 55 lijkt meer op een oud boeddhistisch beeld. Rustig en mysterieus. Het kost tijd om zijn innerlijke schoonheid in je op te nemen met de geur van Japanse wierook en gestript oud hout, zoals de Toshodaiji-tempel in Nara, tijdens het proces van het blenden van Yamazaki 55 heb ik het verstrijken van de tijd en ‘wabi-sabi’ als inspiratiebron gebruikt. De Japanse overtuiging dat onvolkomenheden uiteindelijk kunnen bijdragen aan perfectie,”  aldus Shinji Fukuyo. Fukuyo wordt omschreven als de legende van whisky en is leidinggevend officier en opperhoofd van Suntory spirits limited, het eerste en tevens grootste Japanse whiskybedrijf.

Een twaalfde van de opbrengst van Yamazaki-55 wordt gedoneerd aan het goede doel

Suntory zal als bedankje voor de samenleving $ 5000 doneren aan een groep Amerikanen die zich inzetten voor de langetermijnduur van de witte eikenbossen. Gelukkig hoeft Suntory zich geen zorgen te maken of ze verlies draaien. Het is momenteel beschikbaar voor $ 60.000 in geselecteerde landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en ten slotte het vasteland van China en Taiwan. Maar als jij tot de doelgroep behoort, weet je vast wel een manier te vinden om er toch een in handen te krijgen.

Whisky