In 2019 kregen Amazon-oprichter Jeff Bezos en zijn ex-vrouw MacKenzie Scott de titel ‘duurste echtscheiding ooit’ op hun naam staan. In 2020 werd dat overtroffen door Bill en Melinda Gates, die het indertijd het geschatte vermogen van Bill van $ 130 miljard moesten splitten. Nu blijven deze twee de koplopers, maar de 72-jarige emir Mohammed bin Rashid al-Makhtoum kan hier binnenkort ook over meepraten.

Emir van Dubai: duurste echtscheiding ooit in het Verenigd Koninkrijk

Het loopt niet op in de miljarden, maar de emir van Dubai heeft wel de duurste echtscheiding ooit in het Verenigd Koninkrijk te pakken. Het vorige record stond op naam van de Russische oligarch Farkhad Akhmedov, die op aandringen van de Britste rechtbank € 528 miljoen aan zijn ex-vrouw moest afstaan, terwijl hij eerder dit jaar ook € 87 miljoen aan zijn moeder moest betalen, omdat hij met zijn vader heeft samengespannen om een deel van haar vermogen voor haar verborgen te houden.

Maar dit is een totaal andere kwestie. De steenrijke sjeik moet zijn naar Engeland gevluchte ex-vrouw Haya en hun kinderen namelijk omgerekend zo’n € 650 miljoen betalen. Dit totale bedrag moet onder meer de alimentatie en de beveiligingskosten dekken, zo blijkt uit het vonnis van het hooggerechtshof in Londen. Al-Makhtoum moet £ 251,5 miljoen (ongeveer € 300 miljoen) betalen aan zijn zesde vrouw en voor hun twee kinderen, van respectievelijk 9 en 14 jaar oud, moet de emir nog een extra £ 290 miljoen (ongeveer € 345 miljoen) naar haar overmaken.

Een Britse rechter constateerde eerder al dat de Mohammed de prinses ‘voor en na haar vertrek naar Engeland had lastiggevallen en geïntimideerd’. Dit volgde nadat Haya tijdens een getuigenis in de rechtbank van liefst zeven uur vertelde dat een forse, eenmalige betaling en haarzelf en haar kinderen in staat zou stellen om voor een en voor altijd te ontsnappen aan haar ex-man.

De emir ging hier tegenin en liet na het vonnis via zijn woordvoerder weten dat hij ‘altijd heeft gezorgd voor de opvang van zijn kinderen’.

‘De grootste bedreiging’

Volgens rechter van het High Court van Engeland en Wales, sir Philip Moor, vormt de emir ‘de grootste bedreiging’ voor zijn ex-vrouw prinses Haya bint al-Hussein en hun kinderen. “Rekening houdend met hun status en de algemene bedreigingen van terrorisme en ontvoeringen waarmee ze in dergelijke omstandigheden geconfronteerd worden, zijn ze bijzonder kwetsbaar en hebben ze waterdichte beveiliging nodig om hun veiligheid in dit land te verzekeren”, legt Moor uit.

Ook heeft het Britse hooggerechtshof de leider van Dubai opgedragen om binnen een tijdsbestek van drie maanden een eenmalige betaling van omgerekend € 295,33 miljoen te voldoen om de kosten van het onderhoud van de Britse herenhuizen van zijn ex-vrouw te dekken.

Naast de alimentatie en de beveiligings- en onderhoudskosten moet het astronomische bedrag er tevens voor zorgen dat de prinses haar luxueuze levensstijl kan voortzetten. In Dubai zou ze namelijk 80 personeelsleden tot haar beschikking hebben gehad, evenals een leger aan lijfwachten, gepantserde wagens, helikopters en een privé-jet. Daarnaast gaan hun kinderen naar Britse elitescholen en de personeels- en advocatenkosten liegen er ook niet om.

Affaire met lijfwacht

In 2004 stapte Haya in het huwelijksbootje met de huidig vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. In april van 2019 vluchtte ze met haar twee dochters naar Londen, ze heeft nauwe banden met het Britse koningshuis, uit vrees voor hun veiligheid, omdat ze een affaire met een lijfwacht had en een scheiding had aangevraagd. In oktober oordeelde een Britse rechter dat de emir van Dubai het nummer van Haya probeerde te hacken middels de spionagesoftware Pegasus.

Prinses Haya eiste aanvankelijk € 1,6 miljard

Het huwelijk liep op de klippen nadat ze zich bekommerd zou hebben om Latifa, één van de dochters uit een eerder huwelijk van haar sjiek Mohammed. Zij werd in 2017 ontvoerd in India en weer teruggebracht naar Dubai om daar gevangengehouden te worden. In februari stuurde ze een videoboodschap naar vrienden, waarin ze claimde dat haar vader haar gevangen houdt in een bewaakte villa.

In 2000 vond een vergelijkbaar incident plaats, toen een van zijn andere dochters, de sjiek heeft 9 zonen 14 dochters, Shamsa, vanuit het Verenigd Koninkrijk terug naar Dubai werd gehaald en is sindsdien nooit meer in het openbaar gezien.

Tuurlijk, € 650 miljoen is absurd veel geld, maar de de gevluchte prinses eiste aanvankelijk € 1,6 miljard.