Bill Gates en zijn vrouw Melinda staan al tientallen jaren symbool voor filantropie. Meer dan 20 jaar geleden richtten zij de Bill and Melinda Gates Foundation op, die inmiddels al tientallen miljarden heeft uitgegeven om onder andere armoede te bestrijden. Verrassend genoeg gaan de twee na 27 jaar huwelijk scheiden van elkaar. Dit laat Bill Gates – inmiddels de op-3-na rijkste man op aarde – weten via Twitter.

Bill Gates en vrouw Melinda gaan scheiden

De inmiddels 65-jarige Bill Gates richtte in 1975 samen met zijn schoolvriend Paul Allen het bedrijf Microsoft op. Zoals iedereen wel weet, is dit bedrijf al snel uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld en een pionier op het gebied van computersoftware. Deze prestatie gaf Gates op 31-jarige leeftijd de prestigieuze titel ‘miljardair’. Een gewone miljardair is Bill Gates niet; hij heeft momenteel namelijk een vermogen van $130 miljard – omgerekend €108 miljard.

27 jaar geleden trouwde Gates met de destijds 29-jarige Melinda French. Het koppel richtte twee jaar later een een liefdadigheidsorganisatie op die zich inzet voor betere gezondheidszorg, beter onderwijs, toegang tot bibliotheken en voor arme kinderen. Deze stichting is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een alom bekende instelling die veel steun krijgt. Vorig jaar kondigde Bill zelfs zijn vertrek aan bij het bestuur van Microsoft, om zich volledig te focussen op zijn liefdadigheidswerk.

De Gates’ staan symbool voor filantropie, dus komt het scheiden voor veel mensen als een enorme verrassing en domper. Als we de twee moeten geloven, gaan ze echter gewoon door met het leiding geven van de organisatie. “We delen nog steeds het geloof in die missie en zullen samen ons werk bij de stichting voortzetten, maar we geloven niet meer dat we als echtpaar samen kunnen groeien in de volgende fase van onze levens”, luidt de verklaring.

Dure scheiding

Het miljardairskoppel gaat met hun echtscheiding naar alle verwachting in de voetsporen treden van Jeff Bezos – de rijkste man op aarde –  en zijn inmiddels ex-vrouw MacKenzie Scott. Hun echtscheiding werd in 2019 bekendgemaakt en ging de boeken in als de duurste scheiding aller tijden. Scott ontving namelijk een aandeel van 4 procent in Amazon, ter waarde van ruim 36 miljard dollar. Zo stond de vrouw in één klap in het rijtje van de rijkste vrouwen op aarde.