We hebben met z’n allen weer een bewogen jaar achter de rug. Inmiddels verkeren we alweer een aantal dagen in december en het koude, gure weer is weer in volle gang bezig. Maar deze maand heeft uiteraard ook z’n charmes. Samenkomen met familie, gezelligheid, momenten maken (in hoeverre dat mogelijk is) en jezelf en dierbare verwennen. Diago heeft hun Special Releases 2021 serie whisky’s uitgebracht om je daarbij te helpen.

Whisky! Diageo’s Special Releases 2021 serie ‘Legends Untold’

Deze serie van Diageo is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden van exclusieve whisky’s met een beperkte oplage, die allen tegelijkertijd op de markt worden gebracht. De harde kern van deze reeks bestaat uit vaste namen, zoals Lagavulin en Talisker (never change a winning team), maar ook whisky’s van inmiddels gesloten distilleerderijen en een aantal verassingen. Iedere whisky’s brengt iets bijzonders teweeg, zowel qua naam naam als qua leeftijd en vatrijping.

whisky's

Lagavulin (12 Year Old) – The Lion’s Fire

Om tot een geschikte selectie te komen heeft Diageo’s Master Blender Dr, Craig Wilson alle uithoeken van Schotland bezocht, op zoek naar het beste van het beste op whisky gebied. Deze zoektocht was niet zonder resultaat. Wilson kwam, ietwat aangeschoten, thuis met een selectie van acht waanzinnige whisky’s. Alle whiskyflessen zijn 70cl en worden visueel tot leven gebracht door middel van gedetailleerde illustraties op de unieke verpakking van de beroemde digitale illustrator Ken Taylor, geïnspireerd door mythische wezens.

De acht geselecteerde whisky’s

De acht whisky’s variëren sterk in prijs, maar ook in smaak en geur. Een 13-jarige Mortlach van de Speyside Dufftown-distilleerderij is bijvoorbeeld donker en robuust, opzwepende tonen van vlezige en houtachtige aroma’s met een verrassende vanillesmaak. De Lagavulin 26-Year-Old (The Lion’s Jewel) single malt is het klapstuk en heeft een scherp aroma doordrongen van rook en gebakken vijgen, vol van smaak. Maar ook de acht jaar oude Talisker, die even rokerig is maar een ondertoon heeft van zout en mout, is op z’n zachts gezegd vermeldenswaardig.

Talisker

Talisker (8 Year Old) – The Rogue Seafury

Naast deze hoogtepunten zijn er nog andere specials, waaronder een 19-jarige The Singleton of Glendullan, een 14-jarige Cardhu, een 12-jarige Lagavulin, de 12-jarige Oban en ten slotte een 16-jarige zoete, koninklijke Lochnagar met een hinten van sinaasappel en groene appel. Hieronder staan ze alle acht keurig in een rijtje.

  1. Talisker (8 Year Old) – The Rogue Seafury (€ 99,95)
  2. Lagavulin (12 Year Old) – The Lion’s Fire (€ 139,95)
  3. Oban (12 Year Old) – The Tale of Twin Foxes (€ 47,50)
  4. Mortlach (13 Year Old) – The Moonlit Beast (€ 144,95)
  5. Cardhu (14 Year Old) – The Scarlet Blossoms of Black Rock (€ 144,95)
  6. Royal Lochnagar (16 Year Old) – The Spring Stallion (229,95)
  7. Singleton of Glendullan (19 Year Old) – The Siren’s Song (€ 144,95)
  8. Lagavulin (26 Year Old) – The Lion’s Jewel (€ 2.250)

De whisky’s van de Special Releases Collection 2021 van Diageo zullen in dit najaar in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn bij gespecialiseerde whisky-retailers, zoals Drankdozijn.