Streamingdienst Netflix en veilinghuis Sotheby’s hebben samen met kledingmerk New Balace een ‘one of one’ sneaker paar samengesteld ter ere van Adam McKay’s nieuwe film Don’t Look Up, met Leonardo DiCaprio, Jonah Hill en Jennifer Lawrence in de hoofdrol. De witgrijze sneakers pronken met zijn kenmerkende ‘N’-logo, een leren zijpaneel en bevat daarnaast verbluffende fragmenten van de pallasietmeteoriet die werd ontdekt in de droge bedding van rivier de Hekandue in het oosten van Rusland.

Buitenaards paar gympen

De in Manchester gevestigde sneakerontwerper Matt Burgess van MattB Customs creëerde de sneakers met behulp van het 550-model van New Balance. Om het ontwerp uniek te maken gebruikte ze fragmenten van de Seymchan-meteoriet die met behulp van een hogedrukwaterstraal precies op maat van de schoen zijn gesneden.

Sotheby's

Maar daar houdt het nog lang niet bij op. De ‘Dibiasky 550’s’, zoals ze genoemd worden, bestaan ​​verder uit 34 fragmenten met buitenaardse kristallen van glanzend olivijn en peridoot, variërend van smaragd tot barnsteen. De kristallen zijn het resultaat van kleine stukjes van de steenachtige mantel die in het gesmolten metaal van een asteroïde zijn gesuspendeerd, zoals dat zo mooi heet.

New balance 550

De metalen vetersloten van de Dibiasky 550s zijn voorzien van een rasterwerk dat een Widmanstätten-patroon wordt genoemd en het resultaat is van de afkoeling van de meteoriet gedurende miljoenen jaren. De enige plaats waar dit kan gebeuren is in het vacuüm van de ruimte; het uiterlijk van dit patroon is diagnostisch bij de identificatie van een meteoriet.

Sotheby’s x Netflix’s Don’t Look Up!

Op 17 december om 12.00 uur Oost-Amerikaanse tijd zal het paar verschijnen op de website van Sotheby’s. Er is een prijs van $ 13.300 mee gemoeid, waarbij alle opbrengsten ten goede komen aan het WWF om de menselijke impact op het milieu te verminderen.