Op 3 december heeft een anonieme koper tienduizenden stukgeslagen en een behoorlijk prijzige kerstaankoop gedaan in de vorm van een fles champagne. Echter gaan we er haast blindelings vanuit dat het object niet is doorgegeven tijdens het Kerstdiner of onder de boom stond.

147 jaar oude Perrier-Jouët Brut Millésimé breekt record

Een anonieme koper heeft op een veiling namelijk een fles Perrier-Jouët-champagne uit 1874 voor bijna £ 42.875 (omgerekend € 50.819) op de kop getikt: een recordverkoop voor veilinghuis Christie’s.

Los van de geschiedenis die inherent is aan elke fles van om en nabij de 147 jaar oud, heeft deze Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874 nog een andere ‘claim to fame’.  Verrassend genoeg had de Perrier Jouët 1874 ook eerder een record gevestigd toen hij in 1888 bij Christie’s werd verkocht als de duurste champagne op een veiling, totdat record uiteindelijk in 1967 werd overschaduwd.

“Christie’s is verheugd met de verkoop van Historic Vintages rechtstreeks van Maison Perrier-Jouët met alle verkochte kavels.”Bij de verkoop in Londen kregen we te maken met concurrerende biedingen, wat resulteerde in indrukwekkende prijzen – vooral voor de fles van 1874 en magnums van de Belle Époque uit 1979, die hun hoge schattingen verdubbelden. De hele collectie presteerde boven verwachting, wat een bewijs is van de hoge reputatie van het Maison en de vraag naar de beste en zeldzaamste champagnejaren met een perfecte herkomst”, aldus aldus Tim Triptree MW, internationaal directeur van de afdeling Christie’s Wine and Spirits.

Indrukwekkende prijzen zeker. Terwijl de opbrengst aanvankelijk werd geschat tussen £ 10,000 – £ 15,000, werd er uiteindelijk dus £ 42.875 (omgerekend € 50.819) voor betaald. Dat is overigens exclusief 20% Britse en 20% Frans belastingen.

Rechtstreeks uit de kelders van Maison Perrier-Jouët

Deze spectaculaire verkoop van de beste en zeldzaamste vintage champagnes rechtstreeks uit de kelders van Maison Perrier-Jouët omvat in totaal 147 flessen, geselecteerd door Séverine Frerson van de Oenothèque Perrier-Jouët, en wordt beschouwd als een eerbetoon aan de wijnerfenis van Maison Perrier-Jouët, de ‘wild child’ van de champagnehuizen. Naar verluidt verschuilen de meest  kostbaarste wijnen ter wereld zich hier, die zijn gedronken door beroemdheden als Oscar Wilde, Grace Kelly en Coco Chanel.

Champagne

Een aantal individuele flessen van de collectie

“Het heeft bijna 150 jaar in ideale omstandigheden doorgebracht’, vervolgd Triptree MW. “Het heeft geen beweging gehad en de duisternis van de kluis, de temperatuur van 11 tot 14 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van 98 procent, zijn perfect voor rijping.” De wijn werd gemengd door Charles Perrier (zoon van de oprichters van het Maison), is gevormd uit de exquise Chardonnay-druiven van Cramant, een van de originele en meest prestigieuze wijngaarden van het Maison, en bevat smaaksporen van butterscotch, karamel en honing.

Meer dan alleen een fles champagne

De fles zelf was echter niet het enige dat in het prijskaartje was inbegrepen. De winnende bieder ontvangt ook een VIP Maison Perrier-Jouët Experience om de roemrijke kelders en in levende lijve te zien, inclusief “een nacht in Maison Belle Epoque voor maximaal 10 personen, een proeverij van het volledige assortiment van de huidige Perrier-Jouët cuvées en een gastronomische diner, bereid door drie Michelinsterrenchef Pierre Gagnair.

Lees meer over de Perrier-Jouët, de verkochte collectie en de geschiednis erachter op de advertentie van kavel 288 van Christie’s.