In de laatste editie van Boat International’s Global Order Book, blijkt dat er momenteel meer dan 1.200 (super)jachten worden gebouwd. Een nieuw record sinds 2009 en een stijging van 25% ten opzichte van afgelopen jaar. Uit dat rapport blijkt ook dat de tweedehandsmarkt groter dan ooit is. Tot nu toe zijn er meer dan 600 superjachten in 2021 verkocht en dit zijn de vijf duurste.

5. Halo – Feadship

Verkoopsprijs: € 64.000.000.

Halo werd in 2015 door de Nederlandse werf Feadship binnen 33 maanden gebouwd. Een behoorlijk prestatie voor een jacht van 57 meter. Het exterieurontwerp komt uit de koker van Harrison Eidgaarden en bestaat uit staal en aluminium, terwijl het interieur is samengesteld door Bernardi Peschard, het eerste superjachtproject voor dit gerenommeerde ontwerpbureau. Het jacht kwam in mei 2021 weer op de markt, na een flinke refit te hebben ondergaan, waaronder een volledige herschildering en een vijf jaar durend onderzoek.

De faciliteiten zijn hetzelfde gebleven, maar die waren al van topklasse. Het zonnedek van 200 m2 met een jacuzzi, een bar en zonne- en windschermen. Achterin zijn twee grote garages aan weerszijden van de middenlijn strandclub voor Halo’s twee aangepaste acht-meter tenders en heeft het een touch-and-go helikopterplatform aan boord. Ze heeft genoeg accommodatie om 12 gasten in 6 hutten te laten verblijven, die worden verzorgd door 14 bemanningsleden.

4. Arbema – Ortona Navi

Verkoopprijs: € 65.000.000.

Duurste jachten - Arbema

Voorheen Azteca genoemd, werd het 50 meter lange meter Arbema geleverd in 2010 naar een ontwerp van Nuvolari Lenard, die zowel het interieur als het exterieur verzorgde. Arbema weet het een en ander over plezier op het water, met een uitgebreide selectie waterspeelgoed en accessoires boordevol actie waar jij en je gasten van kunnen genieten tijdens het charteren. Daar betaal je echter ook flink voor, want één week charteren kost je al gauw meer dan € 170.000.

Opvallende voorzieningen aan boord zijn onder meer de glazen lift die gasten naar de hoofdsalon van het jacht brengt. Hierboven bevindt zich een zonnedek van 330 vierkante meter met een helikopterplatform, een sportschool met de nieuwste apparatuur, een schaduwrijke bar en een jacuzzi. De 110 vierkante meter grote strandclub van Arbema kijkt uit op de oceaan, waardoor de 12 gasten aan boord en de 12 bemanningsleden keer op keer van een uniek uitzicht kunnen genieten.

3. Lady Moura – Blohm+Voss

Verkoopprijs: $ 125.000.000.

Lady Moura - Duurste jachten

Ze mag dan 31 jaar oud zijn, een respectabele leeftijd voor een jacht van deze klasse, maar dit gevaarte van 105 meter met zeven dekken ziet er net zo ongerept uit als de dag waarop ze uit de scheepswerf van het Duitse Blohm+Voss, dat nu deel uitmaakt van Lürssen, dobberde. In juni 2021 werd het na 554 dagen op de markt verkocht, wat het volgens Camper & Nicholsons de “snelst bekende bemiddelingsverkoop van een schip van meer dan 100 meter in de afgelopen 10 jaar” maakt. Het luxe interieur, geschreven door Luigi Sturchio, biedt plaats aan 27 gasten in 13 hutten. En in het hoogseizoen zijn er 65 á 70 bemanningsleden aan boord.

Lady Moura werd oorspronkelijk in 1990 geleverd aan een Saoedi-Arabische klant en werd gebruikt als een particuliere gezinswoning, totdat het in 2019 voor het eerst te koop werd aangeboden. Enkele hoogtepunten van de sloep zijn het helikopterdek, de bioscoop, een compleet wellnesscentrum met kapsalon, een dansstudio, een spa, een zwembad en diverse kantoren en terassen.

2. Man of Steel – Oceanco

Verkoopprijs:  €131.000.000.

Steven Spielberg

Alweer de tweede jacht van Nederlandse makelij. Oceanco’s 86 meter lange Man of Steel, voorheen Seven Seas, werd in 2010 opgeleverd en in 2016 gekocht door wereldberoemde filmregisseur Steven Spielberg voor een schamele € 145 miljoen.

Het blitse interieur is vormgegeven onder leiding van Nuvolari & Lenard en Molly Isaksen, beslaat vier dekken en biedt voldoende ruimte voor het ontvangen van talloze A-listers. 20 gasten kunnen logeren in de negen royale passagiershutten, evenals voldoende hutten voor 28 bemanningsleden. De slaapkamer van de nieuwe hoofdeigenaar beschikt over een eigen badkamer en een kleedkamer, een kantoor en een terras met eigen jacuzzi.

Verdere hoogtepunten van Man of Steel zijn een stoombad, een fitnessruimte, een zwembad, een enorme strandclub, een helikopterplatform en talloze loungeruimtes en bars. Uiteraard komt het jacht ook met een goed gevulde garage met een tender, speedboot, waterspeelgoed en duikuitrusting.

1. Octopus – Fraser Yachts

Verkoopprijs: € 235.000.000.

Duurste jachten - Octopus

Het allerduurste schip van 2021 werd in augustus verkocht voor het megabedrag van € 235.000.000, waarbij de koper werd vertegenwoordigd door Fraser Yachts. Het jacht werd in 1998 gebouwd in opdracht van de mede-oprichter van Microsoft Paul Allen en is niet alleen één van de duurste maar ook een van de grootste superjachten ter wereld. Allen stierf in 2018 waardoor het jacht de markt opkwam. Van december 2018 tot juli 2018 onderging het schip een refit en werd vervolgens aangeboden voor € 295 miljoen. De aanbieding van dat bedrag trok weinig aandacht, maar na een prijsdaling tot € 235 werd het uiteindelijk aan de man gebracht.

Octopus bestaat uit acht dekken, waaronder een privédek voor eigenaren, en biedt plaats aan maximaal 26 gasten, ondergebracht in 13 passagiershutten en wordt bemand door een crew van 65 leden. Het schip is door de jaren heen voor diverse doeleinden ingezet, waaronder als expeditieschip voor het Google Earth’s project “Explore the Ocean”. Aan boord vind je verschillende bars, een spa, een bibliotheek, een bioscoop, een fitnessruimte, een basketbalveld en meerdere lounges.

Het heeft twee helikopterplatforms en er zijn in totaal zeven tenders aan boord. Uiteraard is er ook een zwembad aanwezig, gelegen achter op een van de bovendekken én twee onderzeeërs. Meest opmerkelijk: het 36 meter lange interne natte dok dat ruimte biedt aan een 20 meter lange onderzeeër voor 10 personen. Het geheel wordt afgemaakt door een opnamestudio (ooit nog gebruikt door Mick Jagger), een basketbalveld, een jacuzzi, een zwembad en een heuse bibliotheek.