Dilbar is een beroemd superjacht en eigendom van de Russische oligarch Alisher Usmanov – een van Rusland’s rijkste mannen. Het jacht is zo’n € 665 miljoen waard en 156 meter in lengte, maar de Rus zal hier afscheid van moeten nemen. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de ingevoerde EU-sancties is het jacht, dat bij de Duitse scheepswerf in Hamburg van Blohm+Voss lag, in beslag genomen.

Wie is Alisher Usmanov?

Usmanov’s naam werd toegevoegd aan de sanctielijst van de EU waar al 600 Russen op staan en wordt genoemd als een “pro-Kremlin-oligarch met bijzonder nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.”

De schatrijke Rus staat op de nummer 89 in de Bloomberg’s Billionaires Index met een geschat vermogen van $ 19,5 miljard, dus hij zal er niet per se wakker van liggen. Aangezien steeds meer Russische banken uit internationale betalingsverkeer worden gehaald, zal Usmanov zich voornamelijk daarmee bezighouden en zijn vermogen proberen veilig te stellen.

Usmanov heeft belangen in ijzererts- en staalgigant Metalloinvest en elektronicabedrijf Xiaomi, maar ook kleinere belangen in onder meer de mijnbouw en de media. Als een van de eerste investeerders in Facebook bezit hij ook aardig wat onroerend goed in het westen, van Zwitserland tot München en van Monaco tot Sardinië. In 2018 verkocht Usmanov zijn belang van 30% in voetbalclub Arsenal FC voor bijna $ 700 miljoen, omgerekend circa € 632 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denis (@theyachtmogul)

Begin dit jaar werd er een video op het Instagram-kanaal van ‘Theyachtmogul’ geplaatst waarin te zien is hoeveel het kost om een jacht ter waarde van $ 600.000.000 vol te tanken met brandstof. Dat ging toevallig om Dilbar. Er wordt een bedrag geclaimd van maar liefst $ 1.500.000.

Superjacht Dilbar werd op maat gemaakt voor de Rus

De bekende scheepswerf Lürssen spendeerde circa 52 maanden om het jacht voor de Rus op maat te bouwen en noemde het destijds “een van de meest complexe en uitdagende jachten ooit gebouwd, zowel qua afmetingen als qua technologie.”

Dilbar werd in 2016 opgeleverd door Duitse scheepswerf Lürssen. Het biedt plaats aan 100 bemanningsleden, heeft het grootste zwembad ooit geïnstalleerd op een superjacht, twee helikopterplatformen, een sauna en een fitnessruimte. Het pluche interieur heeft meer dan 1.000 bankkussens en biedt plaats aan maximaal 24 personen in 12 suites.

Russische verhuizing

Om te voorkomen dat hen hetzelfde overkomt, verhuizen andere Russische oligarchen hun luxejachten massaal naar ‘veiligere’ plekken op de wereld. De 79-jarige president van de Verenigde Staten Joe biden heeft onlangs een nieuwe taskforce aangekondigd die specifiek is gericht op Russische oligarchen en hun bezittingen – waaronder ook hun jachten.

Hierdoor laat Vagit Alekperov, president van Lukoil, de op een na grootste oliemaatschappij van Rusland, zijn jacht Galactica, de allergrootste van de Nederlandse scheepswerf Heesen, verplaatsen naar Montenegro en volgens Robb Report zijn er nog drie andere luxe megajachten momenteel onderweg naar de Malediven, die net als Montenegro geen uitleveringsverdrag heeft met de VS.