Alles in Amsterdam is prijzig. Van de menukaart in restaurants tot parkeerplekken en van woning tot bunkers. Ja, bunkers. Op Twitter viel ons een tweet op die een link bevatte naar Funda waar een Amsterdamse bunker van 40 m2 wordt aangeboden voor maar liefst € 1,1 miljoen. De makelaar spreekt over een  “once in a lifetime kans”, maar wel een met een vierkantemeterprijs van € 27.500.

Voormalige Amsterdamse schuilkelder moet hoofdprijs kosten

De oorlog heeft wereldwijd effect gehad om de prijzen van bunkers, maar of dat ook het geval is bij deze bunker in de hoofdstad lijkt ons sterk. Waar ligt het dan wel aan? Alles wijst erop dat het voornamelijk te maken heeft met de locatie: “In het gewilde stadsdeel De Baarsjes, vrijstaand met uitzicht op het water.” Of toch vanwege de “culturele & historische waarde”?

De bunker bevindt zich onder een grachtenpand aan de Postjeskade, vlakbij het Rembrandtpark. Hoewel het perceel bestaat uit 76 m², is er 40 m² beschikbaar om daadwerkelijk op te leven.  Het ligt er momenteel bij als een vergeten bunker, maar het is mogelijk om er via een bestemmingswijziging een woonplek van te maken.

We moeten het voor de rest doen met een vijftal lukraak geschoten foto’s, dus het lastig om een oordeel te veilen of de vraagprijs verantwoord is.

Vraagprijs van de hoofdstedelijke bunker

Een snelle rekenaar heeft de vraagprijs vast en zeker uit de titel kunnen vissen, maar we dreunen ‘m graag nog even in z’n geheel op: € 1.100.000. Ondanks dat het natuurlijk een absurd hoog bedrag is, kijken we er niet eens meer van op. Na het zien van bijvoorbeeld deze Amsterdamse woonboot van 36 m² op Funda die wordt aangeboden voor  9 ton krijg je een nieuwe kijk op dit soort dingen.