De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, is degene die de staatskas van de royale familie beheert. Hij houdt ook van spenderen en geeft geld uit als water, net als zijn broer. Zo heeft hij een autocollectie met 500 Rolls-Royces (waaronder een Rolls Royce Phantom II Continental van $ 14 miljoen) én dus ook het grootste woonpaleis ter wereld: Istana Nurul Iman. Oh ja, alles in het paleis is van écht goud.

Istana Nurul Iman

Istana Nurul Iman werd opgenomen in het Guinness Book of Records als ’s werelds grootste residentie van een staatshoofd. De naam van het paleis betekent vrij vertaald ‘het licht van het geloof’. Niet alleen de sultan woont in het paleis, ook de regering van Brunei is hier gevestigd. Er werd meer dan $ 1 miljard uitgegeven aan de bouw ervan en bevat ongelofelijk veel kamers, waaronder liefst 1.178 kamers en 257 badkamers.

18 liften, 51.000 gloeilampen en 44 trappenhuizen

De bouw van paleis nam circa twee jaar in beslag en werd voltooid tijdens de onafhankelijkheid van Brunei van Groot-Brittannië op 1 januari 1984. De architect die de buitenkant van het paleis verzorgde was Leonardo V. Locsin, die ernaar streef de islamitische en Maleisische architecturale tradities van Brunei te verenigen in het ontwerp. De ontwerper van het interieur heet Khuan Chew, die ook meewerkte aan de bouw van Burj Al Arab in Dubai.

Istana Nurul Iman heeft in totaal 564 kroonluchters, 51.000 gloeilampen, 44 trappenhuizen, vijf zwembaden en 18 liften verdeeld over het absurde woonoppervlak van 200.000 m² en de 17 verdiepingen, waarvan een aantal ondergronds zijn.

Brunei

Het is te bereiken via de oprijlaan van één kilometer lang en in de garage van het paleis passen 110 auto’s en zijn 200 paarden. Echter is dat lang niet groot genoeg om zijn gehele collectie te stallen. Het is gelegen aan een rivieroever met heuvels aan de oevers van de rivier de Brunei, enkele kilometer ten zuidwesten van Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van het land.

Kijk zelf even rond

Het is lastig om achter de deuren van dit gigantische paleis te kijken, maar niet onmogelijk. Ieder jaar worden de deuren namelijk opengezwaaid voor de bevolking van Brunei ter ere van het islamitische Raya Aidil Fitri festival. De sultan neemt dan de tijd om de bezoekers te ontmoeten, maar als toerist zal je iets beter je best moeten doen om binnen te komen.

Hij hoeft zich niet druk te maken over een te volle gastenlijst, want hij heeft zo wat speling in zijn woonpaleis. In de banketzaal passen ruim 5000 gasten en er is ook een moskee die plaats biedt aan 1500 mensen. Istana Nurul Iman was ook het toneel waar Michael Jackson ooit optrad, voor naar verluidt $ 17 miljoen, om hier op het verjaardagsfeest van de sultan op te treden.