Niet qua lengte of omvang. Phi heeft dat niet nodig om de show te stelen op welke van deze zeven zeeën dan ook. In de zomer van 2021 legde de Nederlandse scheepswerf Royal Huisman het 60 meter lange schip voor het eerst te water – wat vele toeschouwers trok. Nu, circa acht maanden later, is het superjacht met een waarde van € 45 miljoen in beslag genomen in het Verenigd Koninkrijk.

Phi van Royal Huisman

Net als de Verenigde Staten en de rest van Europa heeft het Verenigd Koninkrijk een aantal verschillende sancties ingevoerd tegen Russische oligarchen en bedrijven. Waaronder ook dus jachten. Hoewel het bij lange na niet het enige jacht dat in de afgelopen tijd is in beslag genomen is, is het wél het eerste jacht dat in de Britse wateren is onderschept.

De bouw van het jacht nam ruim 4 jaar in beslag vier jaar. Phi is het op twee na grootste schip uit de vloot van de Royal Huisman en maakte afgelopen december zijn eerste reis van Nederland naar Londen.

Onduidelijk wie de eigenaar is

Het lag aangemeerd in Canary Wharf toen het in beslag werd genomen. Het Department for Transport (DfT) laat niet weten wie de eigenaar is, maar transportsecretaris Grant Shapps heeft gezegd dat de verhuizing “een duidelijke en scherpe waarschuwing was voor Poetin en zijn trawanten”. “Het schip zal voorlopig nergens heen gaan”, voegde hij eraan toe.

Update: het jacht zou bestemd zijn voor Vitaly Vasilievich Kochetkov.

Vergezeld door ‘schaduwboot’

Het ontwerp van Phi was een technisch uitdaging om tot een goed einde te brengen, maar ze zijn wel opgewassen tegen een aantal complexe, technische problemen bij de scheepswerf uit Vollenhove. Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman, zei dat de scheepswerf probeert tegemoet te komen aan de grote, schijnbaar fantastische ideeën van eigenaren en ontwerpers, “in plaats van hen te overtuigen hun ambities terug te schroeven.”

Phi wordt vergezeld door een bijpassende schaduwboot: een complementaire opslagboot met helipad van 36 meter. Met dank aan hetzelfde ontwerpteam, maar gebouwd bij het Turkse Alia Yachts.