Royal Huisman kondigt de lancering aan als “een van de hoogtepunten van dit jaar.” De kersverse Phi is een motorjacht van bijna 60 meter dat net zo verbluffend en uniek is als haar zusterschepen. Phi is veruit het langste motorjacht in deze categorie, heeft strakke lijnen en is pijlsnel, zeker voor een sloep van dit formaat.

Royal Huisman presenteert vol trots hun Phi

De Nederlandse werf is vooralsnog terughoudend over het vrijgeven van te veel details voordat het jacht later dit jaar aan de eigenaar wordt overgedragen. Phi ’s interieur van het Londense ontwerpbureau Lawson Robb is absoluut een no-go-area, maar lezers kunnen een idee krijgen van de scheepsarchitectuur en het exterieurontwerp door middel van afbeeldingen die de werf zojuist heeft uitgegeven. De bouw van het jacht nam ruim 4 jaar in beslag vier jaar. Het resultaat is een een exceptioneel jacht van 58,5 meter lang, de grootse afmeting van de royale scheepswerf.  Het ontwerp geeft Phi ook een respectabele topsnelheid, samen met een lager brandstofverbruik.

Phi-Royal-Huisman-1

De Nederlandse ontwerper Cor D. Rover, met jarenlange succesvolle ontwerpen in zowel de custom- als de semi-custom-sector, ontwierp het exterieur van Phi en vernoemde het naar het wiskundig concept voor het irrationele getal Phi, dat al bestaat sinds de oude Grieken.

Hoe die drie grote ideeën zich fysiek vertalen in het daadwerkelijke ontwerp, zal een langere uitleg vergen van Rover, die nu tot geheimhouding verplicht is, maar het is duidelijk dat Phi ’s scheepsarchitectuur door Van Oossanen Naval Architects het jacht zijn lange, strakke vorm geeft. Het gestroomlijnde vaartuig zal ongetwijfeld een blijvende indruk bij je achterlaten.

Het ontwerp was technisch een uitdaging om tot een goed einde te brengen, maar ze zijn wel opgewassen tegen een aantal complexe, technische problemen. Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman, zegt dat de scheepswerf probeert tegemoet te komen aan de grote, schijnbaar fantastische ideeën van eigenaren en ontwerpers, “in plaats van hen te overtuigen hun ambities terug te schroeven.”

Phi zal worden vergezeld door een bijpassende schaduwboot, een complementaire opslagboot met helipad, van 36 meter. Met dank aan hetzelfde ontwerpteam, maar gebouwd bij Alia Yachts. Ook zal het personeel in deze opslagboot achter de eigenaar op het hoofdschip aan pruttelen. Zowel het moederschip als de schaduwboot zullen tegen het einde van het jaar in meer detail worden onthuld. De kosten van het jacht wil de Vollenhovense scheepswerf nog niet prijsgeven, maar tegen Quote zei Jeroen Sirag, maketingdirecteur bij Royal Huisman: “In 2019 zijn er in totaal 20 à 21 superjachten opgeleverd in Nederland. De gemiddelde waarde per boot bedroeg ongeveer 90 miljoen euro.”