De 56-jarige oligarch Andrei Skoch maakt deel uit van de Staatsdoema, het Russische parlement, en is logischerwijs een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. In zijn thuisland is dat een privilegie, maar elders in de wereld wordt daar, met name sinds de oorlog in Oekraïne, anders naar gekeken. In een nieuwe sanctieronde heeft de VS toestemming gekregen om zijn $ 90 miljoen kostende privéjet te onderscheppen en in beslag te nemen.

Privéjet van miljardair en politicus Andrei Skoch

Skoch is een van de rijkste mannen in het Russische parlement, met een fortuin ter waarde van meer dan $ 6 miljard, en staat al langer op het vizier van de Amerika. In 2018 werd de mede-eigenaar van Lebedinsky Mining, het grootste ijzerertsbedrijf in Rusland, al door het Amerikaanse ministerie van Financiën gesanctioneerd wegens banden met criminele organisaties. Ook de Europese Unie heeft Skoch op een sanctielijst gezet vanwege zijn politieke connecties.

Foto: Department of Justice

De Amerikaanse autoriteiten zijn van mening dat Skoch de sancties heeft geschonden door Amerikaanse dollars te gebruiken om de “registratierechten en verzekeringspremies” van het vliegtuig te betalen. Dat heeft ertoe geleid dat een bevel tot inbeslagname werd goedgekeurd door een rechter in New York. Het gaat om een Airbus A319-100 die zich nu in Kazachstan bevindt. Uit onderzoek blijft dat de privéjet middels een aantal lege vennootschappen en trusts “verbonden zijn met zijn romantische partner”, zoals dat vaker het geval is.

“De Verenigde Staten van Amerika hebben toestemming gekregen om een ​​Airbus A319-100 (de Airbus) in beslag te nemen die eigendom is van en wordt gecontroleerd door de gesanctioneerde Russische oligarch Andrei Skoch, op grond van een bevel tot inbeslagname van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, waarin werd vastgesteld dat het vliegtuig is onderhevig aan inbeslagname en verbeurdverklaring op basis van een waarschijnlijke oorzaak van overtreding van de federale antiwitwaswetten”, staat in een verklaring van het Amerikaanse Department of Justice.

99 meter lang Nederlands superjacht

Tot dusver heeft de Rus al zijn bezittingen behouden, maar daar kan binnenkort zomaar verandering in komen. Niet alleen zijn privéjet staat op het spel, want Skoch bezit verder ook nog een helikopter, een villa op het Four Seasons resort op de Seychelles en een superjacht van $ 150 miljoen, genaamd Madame Gu, dat in 2018 door de Nederlandse scheepswerf Feadship werd afgeleverd. Deze activa zijn echter nog niet geautoriseerd voor inbeslagname, aangezien autoriteiten eerst moeten bewijzen dat sancties zijn geschonden, zoals gemeld door CNN .

Bovendien ligt Madame Gu momenteel aangemeerd in Port Rashid in Dubai en daar geldt geen uitleveringsverdrag, aangezien de Verenigde Arabische Emiraten geen partij hebben gekozen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Niet voor niets is het een populair toevluchtsoord geworden voor Russen. In maart van dit jaar schreef Business Insider nog dat er circa 100 Russische vliegtuigen in Dubai die geen kant opkunnen. Op satellietbeelden, gemaakt door Planet Labs, is te zien hoe vanaf half februari tot begin april allerlei privéjets binnenkwamen.