Het is niet de eerste, en waar schijnlijk ook niet de laatste dwangsom die SBS6-ster Peter Gillis in de bus krijgt. Maar goed, hij weigert toch om ze te betalen. Wetende dat Gillis zich niet druk hoeft te maken om geld, zal hij in zijn gedachten meer bezig met een andere zaak. Zo verdenkt het Openbaar Ministerie Gillis nog altijd dat hij zijn Nicol Kremers, ofwel ‘ons Nicol, heeft mishandeld.

Peter Gillis wordt verantwoordelijk gehouden voor het huisvesten van illegale arbeidsmigranten

Zoals u waarschijnlijk al wel kon raden, is deze dwangsom in het leven geroepen omdat Gillis illegale arbeidsimmigranten huisvest op een aantal van zijn vakantieparken. In april van 2021 ontving hij een soortgelijk boete, alleen dat boetebedrag was de helft in vergelijking met deze dwangsom. Echter besloot hij die niet te betalen: “Ten eerste heb ik de acceptgiro nog niet ontvangen. Ten tweede: als ik ’m wel binnen heb, betaal ik ’m nog steeds niet”

Boete na herhaaldelijke waarschuwingen

Die zaak liep in de gemeente Asten, maar tijdens controles in vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo is volgens de gemeente gebleken dat er ook daar arbeidsmigranten werden gehuisvest. En ook daar mag dat niet. Eerder ontving hij van hen al een boete van € 250.000 na herhaaldelijke waarschuwingen, meldde de Limburgse gemeente indertijd.

Ook deze zaak nam de eigenaar van Oostappen Groep niet al te serieus en zei simpelweg: “Ik heb altijd kunnen lezen en schrijven met gemeenten, maar als zij landelijk opdrachten krijgen, dan weet ik ook niet wat er allemaal gebeurt. Maar ik ben ook een ondernemer, dus ja ik zoek heus wel ooit het randje op.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peter Gillis (@petergillisoostappen)

Drie jaar geleden vroeg de gemeente al aan Gillis of hij wilde stoppen met het huisvesten van arbeidsmigranten, maar Gillis besloot een vergunning aan te vragen, zegt zijn woordvoerder. “Kennelijk plaatst de overheid vraagtekens bij de integriteit van de succesvolle zakenman die het hart op de tong heeft. We zijn nu inmiddels drie jaar verder en er is nog steeds geen vergunning.”

Gillis bevestigde dat hij de boete binnen had gekregen en dat hij die voor 10 juli moest betalen. Dat heeft hij niet gedaan en dat hield in dat de boete zou kunnen oplopen tot in totaal € 1 miljoen. En zover lijkt het dus gekomen. In plaats van te betalen diende de Massa is Kassa-ster een bezwaar in, maar dat werd afgewezen.

Maximale boetebedrag

Volgens een woordvoerder van de gemeente constateerde de gemeente echter in mei van 2022 dat er nog steeds arbeidsmigranten op het vakantiepark zitten, waardoor ze besloten het maximale bedrag van Gillis te eisen. Daarom besloot de gemeente op woensdag 8 september het bedrag te gaan innen. Gillis kan echter nog een bezwaar maken, bij een gemeentelijke commissie, en zijn woordvoerder heeft laten weten dat hij dat gaat doen.