Wie na een lange dag werken op de bank neerploft en Tussen Kunst & Kitch opzet, denk vast weleens na of ‘ie ook iets waardevols heeft geërfd of iets dergelijks. In de meeste gevallen is het kitch, maar in Frankrijk had een erfgename goud in handen. Hoewel de waarde van haar geërfde, Chinese vaas op ‘slechts’ € 2.000 werd geschat, werd de hamer uiteindelijk geslagen bij een bedrag van € 9.000.000.

Chinese tianqiupingvaas blijkt origineel te zijn

Het gaat om een Chinese tianqiupingvaas. Deze is gemaakt van porselein, meerkleurig email en is te herkennen aan het bolvormig lichaam en een lange cilindrische hals, maar vooral aan het draken- en wolkenmotief. De vaas kwam in de vorige eeuw in het bezit van een bekende Parijse verzamelaar, meent veilinghuis Osenat in Fontainebleau. Het stuk antiek bleef in de familie, want de eigenaar besloot de vaas door te pasen aan haar dochter die vervolgens hetzelfde deed bij haar dochter.

De laatstgenoemde maakte de beslissing om ‘m weg te doen via een veiling. “Het gaat hun leven volledig veranderen”, zei Osenat over de verkooppartij. “De verkoper woont ver weg en heeft de vaas niet eens gezien. Ze erfde het van haar moeder, die het op haar beurt erfde van haar moeder, die in de vorige eeuw een grote Parijse verzamelaar was,”

Experts schatte de waarde van de vaas tussen de € 1.500 en € 2.000, maar die schatting kwam niet eens in de buurt van het hoogste bod. Ongeveer 20 á 30, waarvan de meeste telefonisch, besloten deel te nemen aan een biedoorlog die hoog opliep. Uiteindelijk ging een anonieme Chinees bieder er vandoor met de prijs na het bieden van € 7,7 miljoen, waardoor de koper in totaal € 9,121 miljoen moet afbetalen in verband met de veilingkosten die er nog bovenop komen.

“Op het moment waarop we de catalogus publiekelijk hebben gemaakt, zagen we dat er wat bewoog. Steeds meer Chinezen kwamen naar de vaas kijken”, legt Cédric Laborde van Osenat uit. “De expert bleef er echter bij dat de vaas niet oud was.”

Periode is bepaald voor de waarde

Zoals de meeste vormen van kunst, hangt de waarde van Chinese vazen voornamelijk af van de periode waarin ze gemaakt zijn. Vasen uit de 20e eeuw zijn amper iets waarde, terwijl een Chinese vaas uit de 18e eeuw geclassificeerd wordt als uiterst zeldzaam en dus miljoenen op kan leveren.

Osenat geloof dat de vaas in een museum zal worden tentoongesteld, maar niets is nog zeker op dit moment.