Ettore Bugatti werd geboren in 1881 in Milaan. Echter spendeerde hij het overgrootte deel van zijn bestaan in Franse stad Molsheim, waar hij zijn autobedrijf later ook zou stichten – in een verlaten verffabriek. Hoewel alle auto’s die gemaakt worden op het hoofdkwartier Château Saint-Jean mechanische meesterwerken zijn, door de meest getalenteerde ingenieurs aan te nemen, had Ettore zijn zinnen niet per se op winst maken gezet. Wat hij wel hoog in het vaandel had staan, waren tafelmanieren.

Eigenaardigheden van Ettore Bugatti

Ettore werd geboren uit een bloedlijn van kunstenaars, waaronder zijn vader Carlo Bugatti, een belangrijke nouveau meubel- en sieradenontwerper, terwijl zijn broertje, Rembrandt, een gevierd beeldhouwer was. Kunstvisie was hem dus met de paplepel ingegoten, maar bij het ontwerpen van auto’s was het ook een fijne bijkomstigheid dat hij kennis van zaken had wat betreft het mechanische aspect.

Ettore, pionier en visionair, had een sterke persoonlijkheid. Men omschreef hem als aristocratisch, opzettelijk koppig en zijn complexe karakter had een aantal eigenaardigheden. Zo regelende hij de klantenservice op zijn geheel eigen, bijdehante manier. Zo had een klant had ooit kritiek op de slechte remprestaties van zijn nieuwe auto, waarop Ettore antwoordde met: “Ik maak mijn auto’s om te gaan, niet om te stoppen!”

Tafelmanieren zijn ‘niet te geloven’

Maar buiten zijn bedrijf om had hij ook zo zijn gewoontes. Hij vond tafelmanieren uitermate belangrijk en verwachtten dat mensen in zijn omgeving datzelfde hadden. Helemaal in het gezelschap van royals. Ettore weigerde ooit botweg een van zijn modellen te verkopen aan koning Zog van Albanië, omdat de “de tafelmanieren van de man niet te geloven zijn.”

Bugatti

Bugatti Type 41

Dit kwam op een moment dat de Bugatti worstelde met het begin van de Grote Depressie en de Bugatti Type 41, beter bekend als de Royale, die niet wilde verkopen. Ettore Bugatti was van plan om 25 van deze auto’s te bouwen en ze aan royalty’s te verkopen als de ‘meest luxueuze auto’ ooit. Echter gooide tafelmanieren dus roet in het eten. Dit paste echter exact bij de manier waarop hij zijn fabriek runde. De Bugatti-bedrijfshal was te allen tijde smetteloos en ordelijk. Ettore Bugatti maakte dagelijkse rondes te paard om hiervoor te zorgen.

Omdat hij geïrriteerd was dat er geen specifiek bestek was voor het tussengerecht van een gewone maaltijd, besloot hij zelf een oplage te ontwikkelen. Ieder onderdeel uit de set werd voorzien van het kenmerkende EB-logo. Bugatti beperkt zich hedendaags ook niet tot ‘slechts’ het bouwen van auto’s, want in het moderne verleden lancerende het merk uit Molsheim ook al een pooltafel, een scheermes, een aantal horloges, een step én een champagnekoeler.