De feestdagen staan weer voor de deur en dat vraagt natuurlijk om een goede champagne. Deze beroemde bubbel is niet alleen geschikt voor het toast moment, maar past ook uitstekend bij één van uw culinaire gerechten tijdens het kerstdiner. De decembermaand is al druk zat en het kiezen uit de vele mousserende wijnen kan misschien wat lastig zijn. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij een zestal champagnes voor u op een rijtje gezet. Met deze prachtige champagnes is het volop genieten tijdens de feestdagen.

1. Louis Roederer

Cristal; de beroemdste en de beste champagne van het champagne huis Louis Roederer. Deze champagne staat ook wel bekend als de Tsaar wijn. Het was namelijk Tsaar Alexander II die het champagnehuis vroeg om hun beste wijn apart te bottelen en uit te brengen. Daar werd gehoor aangegeven en in 1876 verscheen de eerste Cristal cuvée op de markt. De champagne draagt zijn naam niet voor niets, want de wijn wordt gebotteld in een lood-kristallen fles. Cristal champagne leent zich erg goed voor speciale gelegenheden.

Cristal Rosé Louis Roederer

2. Taittinger

De champagnes van Taittinger zijn onder de fijnproevers al eeuwen zeer geliefd. Taittinger produceert namelijk al sinds 1734 mousserende wijnen op hoog niveau. De champagne die er met kop en schouders bovenuit steekt is hun Comtes de Champagne. Deze cuvée wordt enkel in uitzonderlijke jaren geproduceerd. De champagne weerspiegelt de eeuwenoude ervaring en kennis van het wijnhuis. Voor extra complexiteit krijgt een klein percentage van de wijn een aantal maanden houtopvoeding. Daarna start de tweede vergisting en aansluitend rijpt de champagne nog 10 jaar op de fles voordat deze op de markt verschijnt. Sinds 1952 zijn er slechts 35 vintages geproduceerd, zeer exclusief dus!

Comtes de Champagne Taittinger

3. Champagne Aubry

Wilt u uw gasten graag verrassen met iets unieks? Dan is de champagne van Aubry een uitstekende keuze. Aubry is namelijk nog een van de weinige champagnehuizen die gebruik maakt van de lang vervlogen druivenrassen van de Champagne. We hebben het hier over de petit meslier, arbanne en fromenteau. Misschien wat onbekend, maar zeker niet onbemind. Eén van hun top cuvées is de Sablé Rosé Brut Nature 1er Cr. Dit is een blend van chardonnay, petit merslier, arbanne en pinot noir. Na de tweede vergisting rijpt de champagne nog 48 maanden op de fles. Het resultaat is een rijke, verfijnde champagne die gastronomisch goed inzetbaar is.

Sablé Rosé Brut Nature Champagne Aubry

4. Armand de Brignac

Jean-Jacques Cattier en zijn zoon Alexander hadden de droom om samen een uitmuntende champagne te produceren. Die droom werd in 2006 werkelijkheid met hun eerste prestige champagne Armand de Brignac Gold Brut. In 2014 wordt de Amerikaanse rapper Jay-Z mede-eigenaar van het champagnelabel. Zijn inzet en bekendheid zorgde ervoor dat deze wijn tot de top van de Champagne gerekend kon worden. Afgelopen jaar heeft het luxe concern LVMH de helft van de aandelen van Armand de Brignac overgenomen.

De Gold Brut is nog altijd het paradepaardje van het huis en wordt gemaakt van drie verschillende jaargangen. Alle iconische, goud gekleurde flessen worden met de hand voorzien van het metalen label. Armand de Brignac produceert ook de grootste fles champagne ter wereld. Deze zogeheten Midas heeft een inhoud van 30 liter. Voor deze fles moet u wel diep in de buidel tasten, maar dan heeft u in ieder geval genoeg champagne in huis voor een onvergetelijk nieuwjaar!

Gold Brut Armand de Brignac

5. Champagne Cazals

Cazals is een familiebedrijf uit de Côte des Blancs dat bekend staat om z’n Grand Cru champagnes. Wat Cazals onder andere speciaal maakt is dat zij een van de grootste clos’ van de Champagne in productie hebben. Deze ommuurde wijngaard grenst ook nog eens aan die van Salon, wat een andere uitmuntende champagneproducent is. Alle champagnes van Cazals hebben een Grand Cru status, dit houdt in dat uitsluitend de beste percelen van de champagne worden gebruikt voor hun champagnes. Het wijnhuis scoort niet alleen hoog op kwaliteit, maar ook op innovatie. Zij zijn namelijk het brein achter de baanbrekende gyropallet. De machine die het automatisch draaien van de flessen mogelijk maakt. De Clos Cazals cuvée wordt gemaakt van 100% chardonnay en is een prachtig voorbeeld van een terroir champagne. De rijke kalkbodem zorgt voor gelaagde, zuivere en minerale champagnes. Ultiem voor de kerstdagen!

Grand Clu Clos Cazals

6. Dom Pérignon

Als we het over champagne hebben, dan is het bijna onmogelijk om Dom Pérignon niet te benoemen. Al jarenlang zijn de champagnes van Dom Pérignon een van de beroemdste van de regio. Het champagnelabel van Moët & Chandon staat bekend om haar vintage champagnes, ofwel millésimes. Dat betekent dat de wijnen enkel uit één jaar komen. Als het jaar niet voldoet aan de hoge standaarden van Pérignon, dan wordt er geen nieuwe release uitgebracht. Zo bent u in ieder geval verzekerd van een fantastisch goede champagne. Elke cuvée rijpt minimaal 8 jaar in de befaamde kelder van Moët en dit aantal kan zelfs oplopen tot zo’n 30 jaar!

Dom Pérignon